SPECTACOL DE TEATRU
"LEAR- UN NEBUN AMAR SI UNUL DULCE"

JOI, 19 aprilie 2018, ORA 19:00

adaptare dupa William Shakespeare

Lear. Un nebun amar si unul dulce, adaptare dupa William Shakespeare, este one-man-show sustinut de cunoscutul actor brasovean Mihai Bica.

Spectacolul infatiseaza povestea concentrata a vietii atat de tulburatoare, surprinzatoare si pilduitoare a Regelui Lear, din perspectiva zilelor noastre, pornind de la principiul modern al psihodramei. Din pozitia de stapan egocentric, narcisiac, cu accese tiranice, cu drept de viata si de moarte asupra celorlalti, Regele Lear ajunge robul aparentelor, al falsului, devine sclavul artificiilor goale de continut. O nevoie interioara extrema de a fi adulat il impinge sa initieze concursul de „declaratii de dragoste” pentru fiicele sale, concurs pentru care pune in joc, in chip de „recompense”, cate o treime din regatul sau. Semnul cel mai limpede al crizei sale interioare este dat de faptul ca este gata sa renunte la imagine, la putere si statut, pentru a obtine aceste superlative. Goneril si Regan, fiicele mai mari, profita si ii ofera aceste laude false, supradimensionate, artificiale, ii hranesc ego-ul cu aparente lipsite de consistenta, in timp ce mezina, Cordelia, cea care isi iubeste cu adevarat tatal, refuza acest joc aberant, pledand pentru simplitate si adevar. Cordelia este intruchiparea iubirii autentice, atat de rara. „Iubeste fara vorbe / iubeste si taci” – in original Love and be silent - este deviza Cordeliei, pe care o putem aseza aproape de indemnul augustinian „Iubeste si fa ce vrei.” Orbit de aparente, la tacerea Cordeliei, Lear va izbucni irational, pedepsind iubirea si rasplatind minciuna. Lear distruge astfel armonia, ordinea si echilibrul lumii sale, prin aceasta agresiune irationala impotriva iubirii. Declansarea furiei si frustrarii este uriasa, cu efecte incalculabile, devastatoare: el o dezmosteneste si o alunga pe Cordelia si isi imparte intr-o clipa regatul celor doua fiice, renuntand la prerogativele sale si incredintandu-se fiicelor mai mari. Cum era de asteptat, odata premiul obtinut, atitudinea fiicelor mai mari se va schimba; isi vor da in scurt timp arama pe fata, silindu-l, astfel, sa realizeze ca a gresit, indurerandu-l, trecandu-l prin toate starile negative imaginabile. Paradoxal, tocmai in aceste momente i se acorda lui Lear sansa sa inceapa o explorare interioara de unde va iesi invingator, se va trezi la lumina constiintei si discernamantului, a adevarului – si va deveni un altfel de om, de o calda empatie si umanitate, un om adevarat. Adevarata noblete a regelui Lear si-o va castiga, astfel, prin suferinta, asumare si intelegere.

Shakespeare ne transmite sentimentul ca ii cunoastem personal personajele si in acelasi timp, le ofera libertate de miscare in timp si spatiu si, esetial, libertate de decizie. Sensul major al spectacolului sta in credinta ca omul are sansa de a se schimba in bine, de a se regenera, de a se re-umaniza.

Prezente si vii in magma textului, temele principale continute si dezbatute in spectacol sunt extrem de actuale: tema capcanei aparentelor si a imposibilitatii de a discerne intre adevar si fals, intre iubirea reala si cela falsa, intre viata si moarte, intre intelepciune si superficialitate etc., tema relatiilor atat de complicate astazi, ca si ieri, dintre copii si parinti, tema nebuniei purificatoare, a furtunii interioare ce conduce la armonie.

De patru sute de ani, ne pune oglinda in fata, cu un scop ce transcende, in momentele sale de gratie, arta si se impleteste cu viata insasi, cu scopul de a ne reaminti propria umanitate si frumusete interioara ce trebuie mereu scoasa la lumina, cultivata si pretuita.

Lear. Un nebun amar si unul dulce, o productie a Centrului Cultural Reduta, spectacol care isi pune intrebarile esentiale cu inima deschisa pe masa si cheama publicul ca prieten, martor si judecator la o impartasire din mostenirea shakespeariana ce are in centru, dupa 400 de ani, iubirea pentru om.
 
Biletele se pot achiziționa de la Centrul Cultural Reduta.

Pret bilet: 15 lei (bilet redus:10 lei)


Festivalului Național de teatru pentru amatori ”AM-ACTOR”

20-22 aprilie 2018

7 spectacole, susținute de cele mai bune șapte trupe de teatru de amatori din țară

Cea de-a patra ediție a festivalului va aduce teatre și trupe de teatru din Reghin, Lugoj, Mediaş, Caracal, Roman şi Medgidia, care vor prezenta piese de renume: ”Acul cumetrei Gurton” de William Stevenson, "Inima second-hand" de Dr. Venerus C-tin Popa, D’ale Carnavalului de I.L.Caragiale, ”Hangița” de Carlo Goldoni,  “Interesul poartă fesul” după Jacinto Benavente, trupa de teatru Redoute a Centrului Cultural Reduta urmând să susțină vineri 20 aprilie 2018, ora 20:00, spectacolul ”Pescărușul”, adaptare după A.P Cehov .

Festivalul ”AM-ACTOR” a fost inițiat în scopul susținerii și promovării teatrului pentru amatori din România, ca formă de manifestare artistică,  mijloc de formare şi dezvoltare personală, ce poate fi accesat de orice iubitor de frumos și de teatru, indiferent de vârstă.

Festivalul se va desfășura după următorul program:

VINERI, 20 aprilie 2018

ora 18:00- Trupa de Teatru ”Din Culise” Reghin- ”Acul cumetrei Gurton” de William Stevenson

ora 20:00 -Trupa de teatru ”Redoute” Brașov- ”Pescărușul”, adaptare după A.P.Cehov

 

SÂMBĂTĂ, 21 aprilie 2018

ora 16:00- Teatrul Municipal Caracal- ”Tinerețea noastră” de Olivier Saccomaco

ora 18:00 - Trupa de teatru ProActoria Mediaș - "Inima second-hand" de Dr. Venerus C-tin Popa

ora 20:00- Teatrul Municipal ”Traian Grozăvescu Lugoj”- ”Hangița” de Carlo Goldoni

 

DUMINICĂ, 22 aprilie 2018

ora 18:00 - Trupa de teatru “Ușa” Medgidia-  “Interesul poartă fesul” după Jacinto Benavente;

ora 19:00- Trupa de teatru ”Dan Alecsandrescu” Roman- D’ale Carnavalului de I.L.Caragiale

INTRAREA LIBERĂ LA TOATE SPECTACOLELE DIN CADRUL FESTIVALULUI.


SPECTACOL DE TEATRU ”APOCALIPSA”

Marți 24 Aprilie 2018, ora 19:00

"Pazea că vine Apocalipsa" este o comedie despre oameni, așa cum se arată ei când se apropie Sfârșitul Lumii: cu temeri și regrete, dorințe și speranțe. Personajele noastre trebuie să descopere în scurtul timp rămas ce vor din toata inima și cu adevarat să facă, sau să găsească răspunsuri pentru întrebările care îi macină. Opt actori cunoscuți și îndrăgiți de dumneavoastră vor da viață acestor eroi simpatici și ciudați, vă vor face să râdeți cu lacrimi de metehnele omenești și poate vă vor inspira să trăiți din plin, măcar pentru 90 de minute ca și cum acestea ar fi ultimele.
 
 
 

Biletele se pot achiziționa de la Centrul Cultural Reduta.
Pret bilet: 50 lei
 


PREMIERĂ NAȚIONALĂ

SPECTACOL DE PANTOMIMĂ COMICĂ ”DIRIJORUL”- cu George Ciolpan

Miercuri, 25 aprilie ora 19:00

Biletele se pot achiziționa de la Centrul Cultural Reduta.
Pret bilet: 25 lei
bilet redus: elevi/studen
ți/pensionari: 10 lei

 

 

 

 

 


EVENIMENTE

Conform Legii nr. 238 din 7 decembrie 2010,  ziua de 15 ianuarie, aleasăca Zi a Culturii Naționale, reprezintă data nașterii poetului național al românilor, prozatorul, dramaturgul, ziaristul si gânditorul, Mihai Eminescu (1850-1889). Ziua Culturii Naționale reprezintă  nu numai o zi in care celebrăm ''Luceafărul'' poeziei românești, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, a esenței românismului din sufletul oricăruia dintre noi.

România îl identifică pe Mihai Eminescu, poetul tuturor românilor, cu însăși cultura sa. Este un gest important, un gest care certifică asumarea culturii române prin reprezentantul ei cel mai de seamă.
 Dincolo de simbol se află Poetul. Și, dincolo de Poet, se află omul.

Universalitatea operei sale poetice a fost recunoscută şi de UNESCO, poemul Luceafărul a întrat în Guiness Book of Records, iar numele poetului a fost atribuit unui crater de pe Marte şi unei mici planete.

Este „Omul deplin al culturii Române… o conştiinţă de cultură deschisă către tot”, scria Constantin Noica despre Mihai Eminescu.

Sute de pagini de poezie, proză, proiecte dramatice, traduceri, prelucrări şi adaptări, chiar şi o schiţa a unei gra­matici sanscrite sau un dicţionar de rime, compun o operă vastă şi originală, lirică, nihilistă, eroică, fantastică, cosmogonică, didactică şi polemică care arată o minte iscoditoare, o bună educaţie filosofică şi o voinţă uriaşă de a stăpâni multe domenii.

Întreaga sa operă a fost influenţată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, dar şi de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de sistemele de gândire ale Romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant sau Hegelşi chiar de filozofia buddhistă.

Manuscrisele sale, 46 de volume, aproximativ 14 mii de file, au fost dăruite de Titu Maiorescu în 1902 Academiei Române, iar în 1948 Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.


Luna februarie pregătește o întâlnire cu actorii Teatrului De Comedie - București ! Pe 2 februarie 2019 , ora : 19.00 , mai exact , la Centrul Cultural Reduta , calculăm împreună " Numitorul Comun " .

Spectacol INTERZIS copiilor sub 14 ani !!!


 

Implicarea fiecăruia dintre dumneavoastră poate determina , în cel mai semnificativ mod cu putință , schimbarea acestui destin !
Sunteți invitați să deveniți părtași , părți integrante și active , în schimbare !

Spectacol de Teatru Caritabil " Jubileul " , din suflet pentru Alex

16 ianuarie 2019 , ora : 18.30


31 ianuarie 2019 , Premieră - Cu ce vă servesc ?

Centrul Cultural Reduta , ora : 19.00

Prețul biletului : 80 ron. 

Distribuție de excepție !


 

" Doi pe o bancă ",  de Alexander Ghelman

traducere: Tudor Steriade

 distribuție:  Florin Zamfirescu, Tania Filip

regie: Emanuel Pârvu

 Centrul Cultural Reduta , 22 ianuarie 2019 , ora : 19.00


Spectacol " Neveste de Aur " !  - Ansamblul 3 Scaune
17.01.2019 , la Centrul  Cultural Reduta , ora 19:00


Spectacolul "Șase lecții de dans în șase săptămâni " de Richard Alfieri - Teatrul de Artă București,
Vineri 18.01.2019, ora 19:00 . Comedie savuroasă ! 


Old Love ( premieră )
Vineri, 25 ianuarie 2019, ora 19:00


Insomniacii ( premieră ) - teatru 
 25  februarie 2019, ora 20:00


Contact rapid

Strada Apollonia Hirscher 8
Cod Postal: 500025, Brasov
Mail: centrulcultural_reduta@yahoo.com

Tel: 0268 419 706
Fax: 0268 475 239

Program Casa de bilete:
Luni-Vineri 11:00-13:00 și 15:00-18:00

Newsletter