Sextil Puscariu – “Brasovul de altadata”

Strada Hirscher se numea pe atunci si a "Teatrului", cãci acolo, pe locul actualului cinematograf "Reduta", era clãdirea veche a teatrului, pe care am mai apucat-o si eu. Ea a fost dãrâmatã abia în anul 1892. Era veche de peste un secol, se numea, ca o salã vestitã din Viena, "Reduta" si avea o fatadã împodobitã cu zorzoanele stilului baroc târziu si rococo incipient. Una din cele douã clãdiri din care era compus, cea cu sala de teatru, avea spre stradã un rând de ferestre rotunde. In sala ei spatioasã - cel putin mie mi se pãrea mare - s-au dat multe baluri, la care mergeau bunicile noastre în crinoline de mãtase scumpã.

Ce emotionat am fost când am intrat întâia oarã în sala "Redutei"! La casã era (...) Hedwig cel rãstit, ce speria pe cei ce nu-l stiau. Când întrebã pe mama, arãtând cu capul spre mine: "Dar pentru el, ce bilet?" m-am înrosit pânã dupã urechi si nu puteam întelege calmul mamei când rãspunse: "Pe ãsta îl luãm între noi".
In vechea salã de la "Redutã", cu fotelele ei mari si grele de stejar, îmbrãcate în musama neagrã (tintuitã cu cuie cu cap gros de poxtelan alb si cu numãrul locului scris cu coloare albã pe spatele scaunelor), "cavalerii" tineri stãteau în pauze în picioare cu fata întoarsa spre public si, pe când muzica cânta, ca la Viena, si când se reprezentau drame, ei aruncau priviri languroase duduilor frumos coafate din salã. Unii din acesti tineri fãceau curte si actritelor, pe care le întâlneau dupã reprezentatie.

Pe scena teatrului au jucat uneori, ca oaspeti, actori mari din Viena, ca Adolf Sonnenthal, pe care, bãtrân, l-am mai vãzut si eu în teatrul imperial din capitala Austriei. Stagiunea din urmã, din 1891, s-a deschis cu Onoarea lui Sudermann si s-a închis cu o comedie de L'Arronge. Cei trei ani ce trecurã pânã la terminarea Redutei celei nouã, trupele de teatru ambulant sub directiile Wolf, Bauer si Berger, jucau fie în sala de la "Numãrul Unu", la hotelul "Europa", sau într-o baracã mare de scânduri pe maidanul de dinaintea Portii Vãmii.

Cea mai impresionantã reprezentatie ce am pomenit-o la Brasov a fost când a jucat Bârseasca. Si iatã cã aceastã artistã, cu un nume atât de celebru si cu un trecut atât de interesant, în floarea vârstei si a marelui ei talent, vine la Brasov. Preturile urcate nu împiedecarã de astã datã pe brasoveni sã umple sala pânã la cel din urmã loc. La iesirea din teatru tineretul a deshãmat caii de la trãsurã si a dus-o în triumf pânã la vila unde doamna Kertsch o gãzduise. Când a sosit acasã, trãsura era plinã cu florile pe care publicul entuziasmat i le aruncase când a pãrãsit teatrul.

Se juca atunci în noua "Redutã , în sala elegantã cu fotele de lemn curbat, care se ridicau în mod automat când te sculai de pe scaun. Ele aveau dedesubt si un dispozitiv de sârmã în care îti puteai pune pãlãria, de nu mai plãteai garderobã. "Pitula" economisitã Însemna mult pentru brasoveni, ale cãror servitoare stãteau însirate la iesire cu pardesiile stãpânilor si jachetele stãpânelor lor pe brate, facând un fel de garderobã vivantã.

EVENIMENTE

 

CULTURĂ ȘI TRADIȚII

ZIUA UNIVERSALĂ A IEI

Expoziţie Centrul Cultural „Reduta”

21 iunie – 2 iulie 2018

Vernisaj: vineri, 22 iunie, ora 12:00

Spectacol Piaţa Sfatului Braşov

24 iunie, ora 12:00


 

CURSURI

Teatru

  

ÎNSCRIERI și DETALII AICI !!!!


Contact rapid

Strada Apollonia Hirscher 8
Cod Postal: 500025, Brasov
Mail: centrulcultural_reduta@yahoo.com

Tel: 0268 419 706
Fax: 0268 475 239

Program Casa de bilete:
Luni-Vineri 11:00-13:00 și 15:00-18:00

Newsletter