Sextil Puscariu – “Brasovul de altadata”

Strada Hirscher se numea pe atunci si a "Teatrului", cãci acolo, pe locul actualului cinematograf "Reduta", era clãdirea veche a teatrului, pe care am mai apucat-o si eu. Ea a fost dãrâmatã abia în anul 1892. Era veche de peste un secol, se numea, ca o salã vestitã din Viena, "Reduta" si avea o fatadã împodobitã cu zorzoanele stilului baroc târziu si rococo incipient. Una din cele douã clãdiri din care era compus, cea cu sala de teatru, avea spre stradã un rând de ferestre rotunde. In sala ei spatioasã - cel putin mie mi se pãrea mare - s-au dat multe baluri, la care mergeau bunicile noastre în crinoline de mãtase scumpã.

Ce emotionat am fost când am intrat întâia oarã în sala "Redutei"! La casã era (...) Hedwig cel rãstit, ce speria pe cei ce nu-l stiau. Când întrebã pe mama, arãtând cu capul spre mine: "Dar pentru el, ce bilet?" m-am înrosit pânã dupã urechi si nu puteam întelege calmul mamei când rãspunse: "Pe ãsta îl luãm între noi".
In vechea salã de la "Redutã", cu fotelele ei mari si grele de stejar, îmbrãcate în musama neagrã (tintuitã cu cuie cu cap gros de poxtelan alb si cu numãrul locului scris cu coloare albã pe spatele scaunelor), "cavalerii" tineri stãteau în pauze în picioare cu fata întoarsa spre public si, pe când muzica cânta, ca la Viena, si când se reprezentau drame, ei aruncau priviri languroase duduilor frumos coafate din salã. Unii din acesti tineri fãceau curte si actritelor, pe care le întâlneau dupã reprezentatie.

Pe scena teatrului au jucat uneori, ca oaspeti, actori mari din Viena, ca Adolf Sonnenthal, pe care, bãtrân, l-am mai vãzut si eu în teatrul imperial din capitala Austriei. Stagiunea din urmã, din 1891, s-a deschis cu Onoarea lui Sudermann si s-a închis cu o comedie de L'Arronge. Cei trei ani ce trecurã pânã la terminarea Redutei celei nouã, trupele de teatru ambulant sub directiile Wolf, Bauer si Berger, jucau fie în sala de la "Numãrul Unu", la hotelul "Europa", sau într-o baracã mare de scânduri pe maidanul de dinaintea Portii Vãmii.

Cea mai impresionantã reprezentatie ce am pomenit-o la Brasov a fost când a jucat Bârseasca. Si iatã cã aceastã artistã, cu un nume atât de celebru si cu un trecut atât de interesant, în floarea vârstei si a marelui ei talent, vine la Brasov. Preturile urcate nu împiedecarã de astã datã pe brasoveni sã umple sala pânã la cel din urmã loc. La iesirea din teatru tineretul a deshãmat caii de la trãsurã si a dus-o în triumf pânã la vila unde doamna Kertsch o gãzduise. Când a sosit acasã, trãsura era plinã cu florile pe care publicul entuziasmat i le aruncase când a pãrãsit teatrul.

Se juca atunci în noua "Redutã , în sala elegantã cu fotele de lemn curbat, care se ridicau în mod automat când te sculai de pe scaun. Ele aveau dedesubt si un dispozitiv de sârmã în care îti puteai pune pãlãria, de nu mai plãteai garderobã. "Pitula" economisitã Însemna mult pentru brasoveni, ale cãror servitoare stãteau însirate la iesire cu pardesiile stãpânilor si jachetele stãpânelor lor pe brate, facând un fel de garderobã vivantã.

EVENIMENTE

 

 

Centrul Cultural Reduta și Colegiul Național de Științe “Grigore Antipa”organizează cea de a 7-a edițe a Festivalului Național de Teatru pentru Liceeni Amprente, in perioada 28-31 martie.
Teatrul Excelsior vine la Brașov cu spectacolul “Interzis sub 18 ani”, Centrul Independent Coregrafic LINOTIP cu spectacolul “2 femei contemporane” și “9 piese remixate” cu Alex Ștefănescu Unteatru.
Pe parcursul celor 4 zile de festival, vor avea loc workshop-uri, spectacole de teatru tânăr. Trainerii si membrii juriului ai acestei ediții sunt: Flavia Giurgiu , Iulia Samson, Andreea Șovan, Vlad Pavel și Vladimir Purdel.


Luni, 8 aprilie 2019 la 19:00 - 20:15

 
Premiera : Iubito , îți rămân dator - Brașov
Cea mai amuzanta comedie despre supravietuirea in cuplu!
"Iubito, iti raman dator" este un autentic manual de auto-ajutor ca sa poti face fata provocarilor convietuirii in cuplu 💣👀😳🤪🥰
Info si bilete: www.TeatrulAvangardia.ro/Iubito-Brasov
****
Cu Andrei Duban si Gratiela Duban, in regia lui Ricard Reguant.

Vineri, 5 aprilie 2019 la 18:00 - 22:00

Rock'n Reduta, editia a III-a

Revenim, ca de fiecare data, cu mult drag in sala de spectacole a Centrul Cultural Reduta cu gasca noastra de trupe și cu ceva mai multe noutăți decât obișnuim de obicei.

Vă așteptăm cu drag !

INTRAREA ESTE LIBERĂ


Joi, 4 aprilie 2019 la 19:00 - 21:00
 
Turneul National ”Râzi cu Rusu și Andrei & RUX”
🏙] Centrul Cultural Reduta
[🎟] Biletele se gasesc in reteaua iaBilet
[🎟] Bilete online: http://bit.ly/2MZz9Cw
.
 

Festivalul Concurs de Muzică Populară pentru Tineri Interpreţi ,,Flori în Ţara Bârsei”, Ediţia a XII -a, 23 - 24 martie 2019 .

Centrul Cultural " Reduta " cu sprijinul financiar al Consiliuilui Județean Brașov organizează în perioada 23 - 24 martie 2019 , Festivalul Concurs " Flori în Țara Bârsei " , deschis tinerilor interpreți de muzică populară din întreaga țară , cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani , având ca scop descoperirea și lansarea de noi și valoroase talente interpretative .


- 26 martie, ora 19.00 - Braşov,
Centrul Cultural "Reduta".

Drag de România Mea !

Biletele se găsesc  la casieria Centrului Cultural Reduta .
Informaţii obţineţi la telefonul:
0746.774.204.

Rezervări la numărul de telefon : 0368008100 .


EVENIMENTE

PENTRU COPII


Duminică :17 martie 2019, la 18:00 - 20:00

Magia Copilăriei - Brașov 

Pentru prima dată vine în Brașov, Lorenzo-Cristian cel mai titrat
magician din Romania.
www.lorenzo-cristian.ro

Dacă orașul Brașov are peste 370 de copii (capacitatea maximă a
sălii de spectacol), atunci asigură-te că tu ești printre cei care vor
prinde bilet la CEL MAI MARE SPECTACOL DE MAGIE PENTRU
COPII, DIN ROMÂNIA.


EXPOZIȚII

EXPOZIȚIA Mandale 3D
Perioada 4-21 februarie

Vernisajul expoziției: luni, 4 februarie 2019, ora 18:00.


 

ENTITLED - EXPOZIȚIE DE PICTURĂ

4 apr. între orele 12:00 - 22:00


 
 
 
 
Rina Visual Artist împreună cu Centrul Cultural Reduta, vă invită în perioda 04 martie - 04 aprilie 2018, să vizitați expoziția ENTITLED, prezentată în foaierul Centrului Cultural Reduta, etajul 1.
Expoziția ENTITLED are ca temă, redifinirea poziției feminine în societate, pe o treapta de egalitate

 


TRADIȚII

 

Serviciul Cultură Tradiţională din cadrul Centrului Cultural „Reduta”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov organizează în perioada 23-24 martie 2019, cea de-a XII-a ediţie a Festivalului concurs de muzică populară pentru tineri interpreţi „Flori în Ţara Bârsei”.

Festivalul se va desfăşura pe parcursul a 2 zile: sâmbătă, 23 martie, ora 18:00 – Spectacolul Concurs (intrarea gratuită) şi duminică, 24 martie, ora 13:00 – Gala Laureaţilor (preţ bilet 10 lei).

49 de interpreţi din întreaga ţară vor concura pentru
TROFEUL FESTIVALULUI FLORI ÎN ŢARA BÂRSEI

Festivalul Concurs de Muzică Populară pentru Tineri Interpreţi ,,Flori în Ţara Bârsei”, Ediţia a XII-a, 23-24 martie 2019

Regulamentul festivalului

FIȘĂ DE CONCURS - descarcă aici

 


Contact rapid

Strada Apollonia Hirscher 8
Cod Postal: 500025, Brasov
Mail: centrulcultural_reduta@yahoo.com

Tel: 0268 419 706
Fax: 0268 475 239

Program Casa de bilete:
Luni-Vineri 11:00-13:00 și 15:00-18:00

Newsletter