FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FOLCLOR
”GAROFIȚA PIETREI CRAIULUI”,
ediția a X-a, 15-17 iulie 2016

Centrul Cultural „Reduta” organizează în perioada 15-17iulie2016,cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Garofița Pietrei Craiului”.

Scopul festivalului:

- Promovarea tradițiilor și a creației populare;

- Protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural național;

- Dezvoltarea relațiilor culturale în scopul promovării identității culturale a comunităților locale în afara granițelor;

- Promovarea turistică a Brașovului și a împrejurimilor.
 

Festivalul promovează cultura tradițională a țărilor participante, creează o punte de legătură și un schimb cultural între ansamblurile invitate, asigură integrarea culturii tradiționale a poporului nostru în spațiul european, dar și oferă prilejul de a prezenta oaspeților istoria, cultura și frumusețile naturale ale Brașovului. Folclorul este cel mai bun element de integrare, de relaționare între popoare, etnii, regiuni, localități.

La cea de-a X-a ediție, au răspuns invitației noastre ansambluri din  Ungaria, Polonia, Serbia, România, Bosnia și Herțegovina, Grecia și Turcia, aceasta din urmă declinând invitația în ultima săptămână, din cauza incidentelor petrecute în țara lor. Și în acest an, festivalul va fi unul itinerant, spectacolele urmând să aibă loc în Făgăraș, chiar începând cu prima zi, vineri 15 iulie de la ora 18:00, în fața Casei de Cultură, apoi, sâmbătă 16 iulie, urmând a avea loc spectacolul de gală în fața publicului brașovean, în Piața Sfatului, de la ora 18:00.
Festivalului nostru i se vor alătura pe aceeași scenă, începând cu ora 15:00, tinerii dansatori sosiți în Brașov la Festivalul Național de Folclor ”Crai Nou” organizat de Palatul Copiilor. Ziua de sâmbătă va deveni astfel un maraton al dansului popular de pe tot cuprinsul României și al popoarele vecine României și din Balcani, o frumoasă Ladă de Zestre pe care o deține această parte a Europei.
Duminică, 17 iulie, invitații noștri vor avea prilejul să viziteze Castelul Bran, unde turiștilor prezenți li se va oferi din partea ansamblurilor un scurt program de dansuri specifice țărilor pe care le reprezintă. După ora prânzului, vom vizita Cetatea Râșnov, urmând ca la ora 17.00 să oferim un spectacol pe scena amplasată de Primăria Municipiului Râșnov, în ”Piața Unirii”, implicând astfel nu doar comunitățile locale, ci și turiști români și străini.

La ediția din acest an vor participa: Ansamblul KUD "Vaso Jovanovic" Srebrenica din Bosnia și Hețegovina, Ansamblul ”Agrinio” din Grecia, Ansamblul ”Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes- Békéscsaba” din Ungaria, Ansamblul „Lazar Hrebeljanovic“ din Serbia, Ansamblul „Ziemia Leżajska din Polonia și Ansamblul ”Poienița” al Centrului Cultural Reduta, România.


Ansamblul KUD "Vaso Jovanovic" Srebrenica din Bosnia și Hețegovina

Ansamblul a fost fondat în anul 1946, fiind unul renumit în țara de origine. De-a lungul timpului, a participat la numeroase festivaluri în țară și străinătate, respectiv Turcia, Serbia, Croatia, Italia. Ansamblul are 85 de membri, la cele două secțiuni: folclor și muzică.

Ansamblul ”Agrinio” din Grecia

Ansamblul a fost fondat în anul 1976 și aparține de Centrul Cultural din frumosul oraș Agrinio. În prezent, mii de copii și tineri se înscriu la cursurile organizate în cadrul ansamblului, pentru a învăța dansurile tradiționale.
Participări la festivaluri:
1981-KOSITCE..SLOVACIA
1984-YALOVA…TURCIA
1986-SOFIA..BULGARIA
1988-MILANO..ITALIA
1990-SATIRAJAUIHEY...UNGARIA
1991-LARNAKA..CIPRU
1993-STRAZNICE…Republica CEHIA
1994-SAVERNE …FRANȚA
1995-KAZAR…UNGARIA
1996-CERVENY KOSTELEC…Republica CEHIA
1997-VICY.. FRANȚA
1998-MESINA..SICILIA..  ITALIA
1999-LONDZ—POLONIA
2000-MOSCOW…RUSIA
2001-SAN PETERSBURG…RUSIA
2002-TALIAGOZO…ITALIA
2003-BYSTRICE..Republica CEHIA
2004-MALAGA. SPANIA
2005-SAINT GIRON FRANȚA
2006-BIATA PODLASKA POLONIA
2007-SAN PETERSBURG-MOSWA…RUSIA
2008-PORTALEGRE-PORTUGALIA
2009-FRYDEK MISTEK-Republica CEHIA
2010-CHANGSHU-SHANGAI-CHINA
2011-KEZMAROK-SLOVACIA
2011-GYEONGJU-KOREA
2012-DUBROVNIK-CROAȚIA
2013-D’ETAIN-FRANCE, ISSOIRE-FRANȚA
2014-MANISA-TOURKEY,KLATOVY-CZECH,MAKAO HONG KONG-CHINA
2015-BARCELONA-SPAIN,SARAY -TOURCIA

 

Ansamblul ”Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes- Békéscsaba” din Ungaria

Ansamblul a fost fonsat în anul 1986 din dorința de a păstra și promova dansurile tradiționale, muzica, autenticele tradiții ale județului Békés. Repertoriul ansamblului oferă o gamă largă de dans popular: dansuri maghiare, slovace și române, bazate pe tradiții populare. Liderii ansamblului sunt Zsolt Szarka și Sára Szarka - Gera începând cu 2013. Ei încearcă să dobândească și să învețe nu doar dansuri populare, ci și mișcările dansurilor rustic religioase, încercând continuu să producă spectacole autentice pe scenă.

 

Ansamblul „Lazar Hrebeljanovic“ din Serbia

Ansamblul de dansuri populare "Lazar Hrebeljanovic" a fost fondat în 2002 în Belgrad, Serbia și este dedicat valorilor culturale și artistice ale națiunii balcanice din Serbia, promovânsu-le în țară și în străinătate.
Institutul cultural-artistic "Lazar Hrebeljanovic", are mai mult de patru sute de membri de la vârsta de 3 până 50 de ani, grupați în trei secțiuni: ansambluri de dans, de grup și orchestră.
Ansamblul de dans "Lazar Hrebeljanovic" are in repertoriu peste 20 de coregrafii, în afară cele tradiționale sârbești, care sunt o adevărată comoară a culturii naționale a Serbiei.
Au realizat de-a lungul timpului, peste 70 de turnee și au susținut peste o mie de concerte la festivaluri în toată Europa și Asia.


Ansamblul „Ziemia Leżajska din Polonia

Este un grup folcloric al cântecului și dansului asociat Colegiului Tehnic Kościuszko din Leżajsk.Grupul include 60 de persoane împărțite în două grupuri de dansatori, un grup vocal si o trupa populara.
Programul grupului include dansuri naționale populare, cum ar fi Mazurek, polonez, Krakowiak, oberek, Kujawiak și dansurile din regiunile Rzeszów și Lublin. Ansamblul folcloric prezintă diferite cântece populare și melodii.
Grupul Ziemia Leżajska a susținut concerte la diverse festivaluri în Polonia și în străinătate, de exemplu, în Ucraina, Spania, Italia, Grecia.
Repertoriul de cântece și dansuri naționale și regionale poloneze păstrează tradiția și cultura națiunii poloneze în viață. Cântecele și dansurile lor sunt pline de viață și spectaculoase .
Managerul grupului este dl Artur Pecák , liderul trupei este dl Tomasz Kycia și coregraful este dl Rafał Dyrda .

 

Ansamblul German ”Korona”

 

Ansamblul german “Korona” al CENTRULUI CULTURAL REDUTA a luat ființă în anul 2000 și își bazează activitatea - în primul rând - pe menținerea tradițiilor folclorice germane, fiind singurul ansamblu cu acest specific din Brașov. Promovează obiceiuri si tradiții culese în special din Țara Bârsei, dar și din alte zone ale Transilvaniei.

Ansamblul este format din dansatori consacrați, fiind îndrumați în tainele dansului popular german de către coregrafa Dagmar Cloos care este în permanență interesata de menținerea tradițiilor săsești, culegând obiceiuri din folclorul săsesc și dansuri populare germane din zonele Transilvaniei, pentru a le pune în scenă. Este preocupată în mod constant de cooptarea de noi membri și menținerea identității cultural - tradiționale a grupului etnic german.
Repertoriul abordat se bazează pe muzica tradițională de fanfara: marșuri, polci, valsuri, dansuri populare, dar cuprinde și piese clasice, aranjamente moderne, muzică românească și din repertoriul internațional.


Ansamblul ”Poienița” al Centrului Cultural Reduta, România

Creat  în 1956-ca Ansamblu al Tineretului din Brașov, după înființarea Palatului Culturii în 1958, trece sub egida acestuia ca ansamblul folcloric “Poienita” – având ca preocupare permanentă, valorificarea frumuseții dansului și a portului popular cu un bogat repertoriu pe plan național (15 suite de dansuri). Maestrul coregraf IOAN CORNELIU VASILIU a reușit să imprime dansatorilor pasiunea pentru folclor. Atent și neobosit culegător și cercetător al folclorului, a valorificat și nuanțat jocuri și ritmuri noi, care au cucerit prin autenticitatea și virtuozitatea interpretării.
Repertoriul “Poienitei” cuprinde dansuri și suite din mai toate zonele folclorice ale țării, dansuri cu temă, dansuri maghiare și germane, a căror execuție se ridică la o înaltă măiestrie artistică, fapt care a situat formația de dansuri populare, în rândul celor mai bune din țară.

În prezent, ansamblul “Poienita”, cu totul întinerit, este format din tineri: elevi, studenți, tineri cu diferite profesiuni, toți pasionați de dânsul popular.
Ansamblul este condus din anul 1995 de prof. Pepine Benone, și el un împătimit al folclorului românesc.
Ansamblul încearcă să continue tradiția începută din anii de înființare,1968, păstrând o parte din repertoriu, dar care este îmbogățit permanent, păstrând notă de autentic. “Poienita” se remarcă la toate spectacolele la care participă, la concursuri și festivaluri naționale și internaționale, bucurându-se de aprecierile publicului spectator, atât pentru interpretare, cât și pentru frumusețea și autenticitatea costumelor populare, fiind mesagerul culturii tradiționale, un element important în integrarea valorii culturale românești în plan european și universal.
Repertoriul foarte bogat, cuprinde întreaga zonă etnografica a țării. Dansurile respectă specificul zonei atât în mișcări cât și în costumele, absolut originale și sunt de un rafinament particular, îmbogățite cu paiete, broderii, ștrasuri.
Dansurile populare montate pentru Ansamblul „Poienita” scot în evidență eleganța mișcărilor, armonia, vigoarea, demonstrează virtuțile ancestrale ale poporului român, perfecțiunea, dragostea de viață. Sunt dansuri de grup, dansuri de bărbați sau de femei, dansuri păstorești, de dragoste, de nuntă, jocuri care se dansează la țară în diverse ocazii, care amintesc despre trecutul poporului român, despre originile sale, despre devenirea noastră pe acest pământ. Sunt dansuri lente, dansuri care accelerează ritmul pe parcurs sau dansuri care debutează în forță, forță care se menține până la final.
În afară de dansurile populare românești, de-a lungul celor 50 de ani de existentă, s-au jucat și dansuri populare maghiare, germane, țigănești și rusești.


 

ARHIVA FESTIVALULUI:

Festivalul Internațional de Folclor „GAROFIȚA PIETREI CRAIULUI”, Ediția a IX-a, 3 – 5 iulie 2015

EVENIMENTE

IUNIE

Trap Door Theatre CHICAGO
SPECTACOL DE TEATRU
”ISTORIA COMUNISMULUI POVESTITĂ PENTRU BOLNAVII MINTAL”

(How to Explain the History of Communism to Mental Patients)
Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 19:00


TÂRGUL ROMÂNAȘUL
24-15 iunie 2017, orele 11:00-20:00


„VEDETE ȘI PAGINI CELEBRE”
Miercuri,  28 iunie, ora 19:00 

Expoziție de pictură
Vernisaj:
miercuri, 7 iunie, ora 14:00


 

 

 

 

CULTURĂ ȘI TRADIȚII

 

VERNISAJ EXPOZIŢIE "PORTUL DĂIŞOREAN ÎN MINIATURĂ"
Luni, 26 iunie 2017, ora 12:00


 

 

CURSURI

Cursuri "De-a ARHITECTURA"
ÎNSCRIERI!!!!


Contact rapid

Strada Apollonia Hirscher 8
Cod Postal: 500025, Brasov
Mail: centrulcultural_reduta@yahoo.com

Tel: 0268 419 706
Fax: 0268 475 239

Program Casa de bilete:
Luni-Vineri 11:00-13:00 și 15:00-18:00

Newsletter