FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FOLCLOR
”GAROFIȚA PIETREI CRAIULUI”
ediția a XII-a, 6-8 iulie 2018

În perioada 6-8 iulie 2018, Centrul Cultural Reduta organizează a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor ”Garofița Pietrei Craiului”, eveniment care promovează tradițiile și diversitatea culturală, oferind publicului o experiență multiculturală unică.

Desfășurată sub egida Centenarului Marii Uniri, ediția din acest an celebrează diversitatea culturală, reunind în cele trei zile, ansambluri folclorice românești, ansambluri internaționale din Croația (Ansamblul “KUD "KLAS" Podsused), Polonia (Ansamblul LUDOWY ZESPÓŁ PIEŚNI i TAŃCA ,,SKOWRONKI"), Grecia (Societatea macedonenilor aborigeni din Thermi "Alexandru cel Mare"), Ungaria (AnsamblulCsaba Ethnic Folkdance Group”), ansambluri ale comunităților române din Bulgaria (Ansamblul folcloric ”Florentiana”), Ucraina (Ansamblul ”Mărțișor”), Serbia (Ansamblul folcloric ”Radu Flora”), Republica Moldova (“Ansamblul folcloric ”Tinerețea”)și Ansamblurile Centrului Cultural Reduta: Ansamblul folcloric ”Poienița” și Ansamblul de dansuri germane Korona, al Centrului Cultural Reduta. Încă de la primele ediții s-a dorit a fi un festival itinerant, care să promoveze în zone importante ale județului cultura tradițională a țărilor participante, dar și ”zestrea” neamului nostru, folclorul fiind cel mai bun element de integrare, de relaționare între popoare, etnii, regiuni și localități.

Dacă ziua de vineri este dedicată promovării în județ a culturii tradiționale a țărilor participante, o parte din ansamblurile invitate urmând să susțină câte un spectacol la Făgăraș (Cetatea Făgărașului, ora 18:00) și la Cetatea Prejmer (ora 17:00), zilele de sâmbătă și duminică vor fi dedicate publicului brașovean. Pentru că Anul Centenar este despre unitate și valori, despre mărturii din trecut și mărturii pentru viitor, în program este inclusă ”Ziua multiculturalității”, sâmbătă, 7 iulie 2018. Ansamblurile comunităților de români din Bulgaria, Ucraina, Moldova și Serbia, Ansamblul ”Csaba Ethnic Folkdance Group”din Ungaria, Ansamblul de dansuri germane ”Korona” și Ansamblul folcloric ”Poienița” vor prezenta publicului, prin dans, poveşti despre tradiţii și obiceiuri, într-un spectacol în Piața Sfatului, de la ora 17:00.

Duminică, în ultima zi a festivalului, publicul este invitat la o paradă a costumelor populare (ora 16:00) și la spectacolul de gală, în Piața Sfatului (începând cu ora 17:00), la care va participa, pe lângă ansamblurile internaționale invitate, Ansamblul folcloric Poienița al Centrului Cultural Reduta.

În încheierea serii de gală, una din cele mai îndrăgite artiste ale muzicii populare, Matilda Pascal Cojocărița, va susține un recital sub acompaniamentul Orchestrei ”Plaiuri Transilvane”, condusă de dirijor prof.Liviu Ioan Iosif.


Ansamblul “KUD "KLAS" Podsused, Zagreb” CROAȚIA

KUD KLAS este un ansamblu folcloric croat înființat în 1984, în suburbia din Zagreb, numită Podsused.
KUD KLAS are în prezent peste 100 de membri activi, care interpretează dansuri tradiționale și cântece din diferite părti ale Croației. Programul folcloric croat este unic, deoarece multe coregrafii constau în dans și cantări simultane. KUD KLAS este în primele 5 ansambluri populare din orașul Zagreb, iar anul trecut au fost premiați pentru cea mai bună coregrafie nouă, în cadrul concursului popular organizat la Zagreb.


Societatea macedonenilor aborigeni din Thermi "Alexandru cel Mare" GRECIA

Societatea macedonenilor aborigeni din Thermi "Alexandru cel Mare" a fost infiintată în 1992 pentru a păstra tradiția populară și obiceiurile locale.
Un alt scop de bază al grupului constă în colectarea și păstrarea elementelor istorice de folclor. Ansamblul reprezintă locuitorii nativi din Thermi, ai căror strămosi au fondat cea mai nouă așezare din Thermi. În antichitate, Thermi a fost cimitirul din Salonic. Astăzi, ansamblul are 170 de dansatori impărtiti în 6 grupuri de dans, în funcție de vârstă lor și un cor. Ansamblul participă la numeroase manifestări culturale și la festivaluri de dans tradițional organizate de municipalităti și grupuri culturale din Grecia și din alte tări. De asemenea, ansamblul organizează mai multe evenimente muzicale și de dans, adunări de grupuri de dans din Grecia și alte tări, revigorări ale vechilor obiceiuri, prelegeri și discursuri, contribuind astfel la păstrarea tradiției populare și la creșterea statutului cultural al locuitorilor Thermi. Președintele grupului este dl.Kefalas, iar profesorul de dans este Sakis Paliogiannis.Ansamblul”CSABA ETHNIC FOLKDANCE GROUP” UNGARIA

Ansamblul ”Csaba Ethno Folkdance Group” a fost infiintat în 1986, iar membrii săi sunt capabili să învețe și să arate întregii lumi, în cel mai autentic mod, dansurile folclorice din Ungaria, Slovacia, România, dar și dansuri țigănești.
Au fost de succes de la înființarea lor și au participat la multe festivaluri din Ungaria și din străinătat: Slovacia, România, Serbia, Ucraina, Polonia, Austria, Italia, Grecia, Republica Cehă, Franța, Marea Britanie, Germania și Belgia.
În ultimii 5 ani grupul de dans a trecut printr-o transformare semnificativă, devenind din 2013 o echipă tanără, convergentă, entuziastă și cu doi profesori de renume profesional, Zsolt Szarka (care a obținut cel mai înalt nivel de dans de solo în Ungaria) și Sára Szarka -Gera, care incearcă să fie cel mai bun din grup. Legătura dintre membri este cu adevărat specială, adesea organizează întâlniri (de exemplu pentru a sărbători Crăciunul, Paștele, zilele de naștere), cu scopul de a-și consolida prietenia. Există mulți dintre membri care fac cursuri de folclor specializate, la nivel intermediar sau avansat, ceea ce garantează calitatea performanței ansamblului.
Scopul ansamblului este acela de a face cunoscute publicului dansul autentic și viața muzicală a nationalitătilor din Bazinul Carpatic, în special din județul Békés.


Ansamblul LUDOWY ZESPÓŁ PIEŚNI i TAŃCA ,,SKOWRONKI" POLONIA

Cântecele ansamblului "Larks" fac înconjurul Europei încă din anul 1986. În prezent, ansamblul este condus de coregraful Mirosław Szymański. Membrii ansamblului sunt elevi ai școlilor din Brańsk din provincia Podlasie.
Trupa este formată din 3 grupuri de dans și vocal. Grupul de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 16 ani (elevii școlii elementare) "Little Skowronki" și două grupuri de concerte: elevi de liceu, studenți ai academiei, muncitori-17-28 ani Instructori și muzicieni: muzică-Bogdan Drozdowski-acordeon, muzicieni: Jolanta Półkoszek-flaut, Agnieszka Glińska-vioară nr. 1, Magdalena Drozdowska-vioară nr.2, Adam Soluch-clarinet, Andrzej Domitrz- dublu-bass, Waldemar Ostrowski-tambur.
Instructor muzical-Agata Szymańska.
Instructor coregraf 2-Magdalena Konopka.

În general, ansamblul are un număr de 82 de membri, care prezintă muzică și dansuri din 10 regiuni poloneze, cele mai renumite dansuri naționale fiind: Polonaise, Masuria, Kujawiak, Oberek.

Link video: https://youtu.be/wtnRGdToHm0
https://youtu.be/aUhnRc58X6s https://youtu.be/sPAUylOWSPY


Ansamblul ”Florentiana”BULGARIA

Ansamblul ”Florentiana” este format în anul 1976 de Elita Kostova, iar în prezent ansamblul este laureat al festivalurilor din Bulgaria pentru folclor autentic.
Din anul 2003, ansamblul Florentiana este condus de Borislav Mitrashkov, care a adaugat ansamblului și dansuri stilizate, prezentând astfel folclorul nu doar în mod autentic, ci și stilizat. Ansamblul are în palmares numeroase premii și participă în mod constant la activitățile Asociației Valahilor din Bularia.

 


Ansamblul ”Mărțișor” UCRAINA

Ansamblul "Mărțișor" (conducător Aurelia Bordian), a fost întemeiat în anul 2000. Membrii colectivului sunt tineretul satului.
Colectivul este diplomat și laureat al concursurilor și festivalurilor raionale, regionale, panucrainene (Cernăuti, Hmelnitc, Odesa) și multor măsuri internaționale din Moldova și România. Câțiva ani la rând colectivul participă la Festivalul internațional "Mărtisor" și Festivalul culturii moldovenești din Ucraina "Valurile Nistrului". În anul 2008 colectivul a devenit laureat al trecerii în revista regională a creației populare, laureat al etapei de selectare a celui de-al doilea Festival-concurs din Ucraina de coregrafie populară "P.Virskii", laureat al Festivalurilor internaționale "Сurcubeul Bucovinei", "Ștefan cel Mare și Sfânt" și "Cântă cucu-n Bucovina". În repertoriul ansamblului sunt numeroase dansuri populare moldovenești, românești și altele.Ansamblul folcloric ”Radu Flora” SERBIA

Secția de dansuri Dr. Radu Flora din Bulgaria s-a înființat în 1997 cu menirea promovării valorilor tradiționale ale românilor din Serbia. Are o bogată colaborarea cu instituțiile din România, cum ar fi ICR București, Ansamblul Profesionist "Junii Sibiului", Institutul Eudoxiu Hurmuzachi, Ansamblul "Cununița" și altele.  
Actualele costume populare sunt donația ICR-București, realizate sub îndrumarea experților în etnografie.
În fiecare an, SCA Dr. Radu Flora reprezintă folclorul românesc din Serbia, la Festivalul Românilor de Pretutindeni care se ține la Arad.
La ultima ediție a Festivalului de Folclor al Românilor din Voivodina, secția de dansuri a luat locul I, ca cea mai bună secție de dansuri a românilor din Serbia. Această secție prezintă spectacole atât în Serbia cât și în străinătate, având multe turnee.  


Ansamblul folcloric ”Tinerețea” REPUBLICA MOLDOVA

Ansamblul de dansuri populare "Tinerețea" din orașul Bălți are o vârstă frumoasă-10 ani. Conducător artistic este Chiricenco Alexei. Colectivul duce o strânsă colaborare cu Societățile etno-culturale din orașul Bălți, astfel având în repertoriul său nu numai dansuri populare moldovenești, ci și ale altor popoare, cum ar fi: dans ucrainean, dans rusesc, dans evreiesc, dans polonez, dans țigănesc etc.


EVENIMENTE

SPECTACOL DE TEATRU ”FATA DIN CURCUBEUde Lia Bugnar
Miercuri, 4 iulie 2018, ora 19:00


FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FOLCLOR
”GAROFIȚA PIETREI CRAIULUI”
ediția a XII-a, 6-8 iulie 2018


CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC
”COLUMNA”- Proiecție specială la 50 de ani de la premieră
Vineri, 20 iulie 2018, ora 19:00


R.A.C.  2018
Rezidenţede artă contemporană 2018
1 august 2018, ora 18:00


 

CULTURĂ ȘI TRADIȚII

ZIUA UNIVERSALĂ A IEI

Expoziţie Centrul Cultural „Reduta”

21 iunie – 2 iulie 2018

Vernisaj: vineri, 22 iunie, ora 12:00

Spectacol Piaţa Sfatului Braşov

24 iunie, ora 12:00


 

CURSURI

Teatru

  

ÎNSCRIERI și DETALII AICI !!!!


Contact rapid

Strada Apollonia Hirscher 8
Cod Postal: 500025, Brasov
Mail: centrulcultural_reduta@yahoo.com

Tel: 0268 419 706
Fax: 0268 475 239

Program Casa de bilete:
Luni-Vineri 11:00-13:00 și 15:00-18:00

Newsletter