Junii braşoveni

În perioada Sfintelor Sărbători de Paşti şi în Săptămâna Luminată sunt organizate activităţi tradiţionale specifice vechii comunităţi româneşti: Investirea şerjilor Junilor Tineri în Duminica Paştilor, „Mersul cu «strochitul» al Junilor Tineri“, „Marţea cu plăcinte“ şi „Aruncarea în ţol“.

                                                                          

Investirea noilor şerji (vătaf, armaşi, sutaş) în Grupul Junilor Tineri în Duminica Paştelui.

Junii tineri se adună în Prund, unde joacă hora şi aruncă în mod ritualic buzduganul spre cer. Preotul paroh de la Biserica Sfântul Nicolae citeşte lista anuală a Junilor şi înmânează buzduganele şi lentele noilor şerji ale tinerilor. După acest moment solemn, junii tineri sunt consideraţi ca fiind organizaţi într-o companie, ei îşi prind la pălării panglici tricolore, iar vătaful şi armaşii îşi prind rujile (cocardele) colorate în roşu, galben şi albastru. Junii tineri participă apoi la vecernia oficiată în Biserica Sfântul Nicolae din Scheii Braşovului.

„Mersul cu stropitul al Junilor tineri“

Junii tineri se vor aduna în Piaţa Prundului, unde după ce vor cânta Troparul Învierii la Crucea lui Ilie Birţ, se vor prinde în tradiţionala horă a junilor şi pe rând vor repeta ritualul ancestral al aruncării buzduganului spre cer. După aceasta, tinerii se vor despărţi în cete conduse de armaşi şi de vătăf.

Apoi, în frunte cu muzicanţii, anume tocmiţi pentru aceasta zi, Junii tineri vor colinda cartierul oprindu-se la toate crucile unde trebuie să cânte Troparul Învierii şi vor intra în toate casele cu fete nemăritate în care au fost invitaţi. Acolo gazdele îi vor trata pe tineri cu o gustare şi le vor da ouă roşii şi cozonac, iar junii tineri vor stropi cu parfum fetele după cum este datina în Schei. Există obiceiul ca fetele să-i împodobească pe juni cu flori multicolore, pe care le prind cu bongoşe pe hainele româneşti, aceia dintre junii tineri care adună cele mai multe flori sunt consideraţi a fi preferaţii fetelor.

După ce colindă cartierul până seara târziu şi intră la toate familiile unde au fost invitaţi, Junii tineri se reîntorc în Piaţa Unirii unde reiau ritualurile pe care săvârşit la prima lor venire adică hora junilor şi aruncarea buzduganului. Seara se încheie cu o petrecere acasă la vătaf .

„Marţea cu plăcinte“

În ultimii ani a fost reluat un vechi obicei al junilor tineri care fusese abandonat în ultima vreme. În trecut, obiceiul consta în urcarea pe Coasta Prundului împreună cu famiile, unde după ce aveau loc hora şi aruncarea buzdganului, junii tineri se ospătau cu mai multe feluri de plăcintă cu brânză şi cu fructe şi beau din vinul oferit de vătaf.

Acest obicei nu era o serbare câmpenească. Însemna mai curând o strângere de fonduri în sensul modern al cuvântului.

În zilele noastre obiceiul constă în adunarea Junilor Tineri în Piaţa Unirii şi jucarea horei junilor în prezenţa unui public numeros şi urcarea pe Coastă împreună cu muzicanţii pentru a juca hora junilor şi a arunca buzduganul sus la Crucea de pe Coastă. Junii Tineri împart acolo plăcintele împreună cu vătaful şi încă le oferă lumii adunate în Prund şi pe Coasta Prundului.

„Aruncarea în ţol“

În trecut, junii tineri erau „aruncaţi în ţol“ sau „aruncaţi în strai“ acasă la Armaşul mare, care le dădea o masă, iar cei care se lăsau aruncaţi în ţol joi seara, erau aruncaţi în ţol a doua zi, în Piaţa Prundului. Azi, evenimentul aruncării în ţol are loc numai în Prund seara şi sunt aruncaţi în ţol toţi junii care alcătuiesc grupul Junilor Tineri.

„Duminica Tomii“

 Este cea mai importantă zi de festivitate, ce a primit deja renumele de Duminica Junilor. În dimineaţa „sărbătorii”, Junii se adună în Piaţa Prundului (P-ţa Unirii), în jurul orei 10.00, unde se încolonează după o ordine bine stabilită: mai întâi Junii Tineri, urmaţi de Junii Bătrâni, Curcani, Dorobanţi, Braşovecheni, Roşiori şi Albiori. Plecând din Prund, coboara din cartierul Schei in cetatea Brasovului. Dupa ce defileaza prin centrul vechi al orasului, junii se retrag la Pietrele lui Solomon. Pe tot parcursul călătoriei, junii sunt întâmpinaţi de locuitorii Braşovului cu urale şi aplauze, cărora Junii le răspund  prin a-i  invita să-i însoţească “la Pietri” ca să petreacă împreună cu ei.

Odată ajunşi la Pietrele lui Solomon, junii se răspândesc pe cele două platouri la locurile amenajate din moşi strămoşi, la mesele lor, care altădată erau nişte ridicături de pământ. Petrecerea începe prin ieşirea la horă şi aruncarea buzduganului, pe melodia cunoscută ca “Hora Junilor”. 

EVENIMENTE

 

 

Centrul Cultural Reduta și Colegiul Național de Științe “Grigore Antipa”organizează cea de a 7-a edițe a Festivalului Național de Teatru pentru Liceeni Amprente, in perioada 28-31 martie.
Teatrul Excelsior vine la Brașov cu spectacolul “Interzis sub 18 ani”, Centrul Independent Coregrafic LINOTIP cu spectacolul “2 femei contemporane” și “9 piese remixate” cu Alex Ștefănescu Unteatru.
Pe parcursul celor 4 zile de festival, vor avea loc workshop-uri, spectacole de teatru tânăr. Trainerii si membrii juriului ai acestei ediții sunt: Flavia Giurgiu , Iulia Samson, Andreea Șovan, Vlad Pavel și Vladimir Purdel.


Luni, 8 aprilie 2019 la 19:00 - 20:15

 
Premiera : Iubito , îți rămân dator - Brașov
Cea mai amuzanta comedie despre supravietuirea in cuplu!
"Iubito, iti raman dator" este un autentic manual de auto-ajutor ca sa poti face fata provocarilor convietuirii in cuplu 💣👀😳🤪🥰
Info si bilete: www.TeatrulAvangardia.ro/Iubito-Brasov
****
Cu Andrei Duban si Gratiela Duban, in regia lui Ricard Reguant.

Vineri, 5 aprilie 2019 la 18:00 - 22:00

Rock'n Reduta, editia a III-a

Revenim, ca de fiecare data, cu mult drag in sala de spectacole a Centrul Cultural Reduta cu gasca noastra de trupe și cu ceva mai multe noutăți decât obișnuim de obicei.

Vă așteptăm cu drag !

INTRAREA ESTE LIBERĂ


Joi, 4 aprilie 2019 la 19:00 - 21:00
 
Turneul National ”Râzi cu Rusu și Andrei & RUX”
🏙] Centrul Cultural Reduta
[🎟] Biletele se gasesc in reteaua iaBilet
[🎟] Bilete online: http://bit.ly/2MZz9Cw
.
 

Festivalul Concurs de Muzică Populară pentru Tineri Interpreţi ,,Flori în Ţara Bârsei”, Ediţia a XII -a, 23 - 24 martie 2019 .

Centrul Cultural " Reduta " cu sprijinul financiar al Consiliuilui Județean Brașov organizează în perioada 23 - 24 martie 2019 , Festivalul Concurs " Flori în Țara Bârsei " , deschis tinerilor interpreți de muzică populară din întreaga țară , cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani , având ca scop descoperirea și lansarea de noi și valoroase talente interpretative .


- 26 martie, ora 19.00 - Braşov,
Centrul Cultural "Reduta".

Drag de România Mea !

Biletele se găsesc  la casieria Centrului Cultural Reduta .
Informaţii obţineţi la telefonul:
0746.774.204.

Rezervări la numărul de telefon : 0368008100 .


EVENIMENTE

PENTRU COPII


Duminică :17 martie 2019, la 18:00 - 20:00

Magia Copilăriei - Brașov 

Pentru prima dată vine în Brașov, Lorenzo-Cristian cel mai titrat
magician din Romania.
www.lorenzo-cristian.ro

Dacă orașul Brașov are peste 370 de copii (capacitatea maximă a
sălii de spectacol), atunci asigură-te că tu ești printre cei care vor
prinde bilet la CEL MAI MARE SPECTACOL DE MAGIE PENTRU
COPII, DIN ROMÂNIA.


EXPOZIȚII

EXPOZIȚIA Mandale 3D
Perioada 4-21 februarie

Vernisajul expoziției: luni, 4 februarie 2019, ora 18:00.


 

ENTITLED - EXPOZIȚIE DE PICTURĂ

4 apr. între orele 12:00 - 22:00


 
 
 
 
Rina Visual Artist împreună cu Centrul Cultural Reduta, vă invită în perioda 04 martie - 04 aprilie 2018, să vizitați expoziția ENTITLED, prezentată în foaierul Centrului Cultural Reduta, etajul 1.
Expoziția ENTITLED are ca temă, redifinirea poziției feminine în societate, pe o treapta de egalitate

 


TRADIȚII

 

Serviciul Cultură Tradiţională din cadrul Centrului Cultural „Reduta”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov organizează în perioada 23-24 martie 2019, cea de-a XII-a ediţie a Festivalului concurs de muzică populară pentru tineri interpreţi „Flori în Ţara Bârsei”.

Festivalul se va desfăşura pe parcursul a 2 zile: sâmbătă, 23 martie, ora 18:00 – Spectacolul Concurs (intrarea gratuită) şi duminică, 24 martie, ora 13:00 – Gala Laureaţilor (preţ bilet 10 lei).

49 de interpreţi din întreaga ţară vor concura pentru
TROFEUL FESTIVALULUI FLORI ÎN ŢARA BÂRSEI

Festivalul Concurs de Muzică Populară pentru Tineri Interpreţi ,,Flori în Ţara Bârsei”, Ediţia a XII-a, 23-24 martie 2019

Regulamentul festivalului

FIȘĂ DE CONCURS - descarcă aici

 


Contact rapid

Strada Apollonia Hirscher 8
Cod Postal: 500025, Brasov
Mail: centrulcultural_reduta@yahoo.com

Tel: 0268 419 706
Fax: 0268 475 239

Program Casa de bilete:
Luni-Vineri 11:00-13:00 și 15:00-18:00

Newsletter