Marele Praznic al Învierii la români

 

Ouă încondeiate din Săcele-
specifice comunităţii ceangăieşti

  

Ouă încondeiate din Ţara Făgăraşului
 

Ouă încondeiate din zona Bran
 

Paştele este scenariul ritual de înnoire anuală a lumii, deschis de Duminica Floriilor, închis de Duminica Tomii şi intersectat de noaptea Învierii Mântuitorului.

Această perioadă prepascală este considerată – în tradiţiile creştineşti – una de doliu, de tristeţe, când nici una din muncile câmpului nu era îngăduită. Casele şi gospodăriile trebuiau să fie pregătite pentru marea sărbătoare a Învierii, erau purificate, văruite, veşmintele cele noi erau terminate, fiecare membru al familiei primind haine cusute, brodate special pentru evenimentul mult aşteptat.

Dar mai presus de toate, oamenii îşi primeneau sufletul şi trupul, spălându-se cu “apă neîncepută” şi săvârşind sfânta taină a spovedaniei. Astfel, în noaptea de Înviere se puteau întâlni prin Sfânta cuminecătura cu Dumnezeu.

Lunea patimilor coincide cu începerea deniilor la biserică. Toţi sătenii obişnuiau să participe la aceste slujbe în timpul cărora ţineau în mână lumânări aprinse.

Începând din Miercurea Patimilor erau pregătite pe rând bucatele ce urmau a fi consumate în noaptea Învierii. Miercurea baba satului (femeia care avea dezlegare de la preot să coacă prescurile în tot timpul anului) cocea pâinea pentru paşti care se stropea cu vin după denia celor 12 Evanghelii din Joia Mare.

Multe credinţe sunt legate de Joia Mare – seara, la denie, la cele 12 îngenuncheri în faţa fiecărei Evanghelii, când dascalul stinge câte o lumânare, femeia care vine la biserică cu un căpeţel de sfoară îl înnoadă la fiecare denie, astfel că la sfârşitul slujbei sunt înşirate pe sfoară 12 noduleţe. Cu această legătură se încingeau femeile care năşteau greu sau copii bolnavi de friguri. În prezent se crede că de fiecare dată când asupra familiei se abate un necaz, femeia trebuie să desfacă unul din noduri în timp ce se roagă şi astfel toate necazurile se vor îndepărta.

Tot în Joia Mare femeile coceau pâinea de casă şi cozonacii pentru masa de Paşti. Dimineaţa la biserică se împărţeau daruri pentru sufletele morţilor.

În Vinerea Mare se vopseau ouăle, odinioară cu culori obişnuite din plante – din cojile de ceapă se obţinea maroniu-roşcat, din roibă sau lemn câinesc se obţinea culoarea roşie, iar verdele era obţinut în urma fierberii cojii de arin. Prepararea coloranţilor era o adevărată “ştiinţă populară”, rezultată din empirismul milenar şi din perfecta cunoaştere a plantelor, în urma simbiozei om-natură.

Ouăle se înfrumuseţează prin încondiere cu ceară. În multe din satele Braşovului sunt femei care ştiu să încondeieze ouăle. Ornamentica ouălor încondeiate cuprinde o gamă variată de motive. Pe oul încondeiat apar simboluri creştine – “crucea”, “troiţa”, “biserica”, simboluri antropomorfe – omul, fitomorfe – trandafirul, Floarea Paştelui, skeomorfe – grebla, furca etc.

Postul şi priveghiul din Vinerea Mare, când toată suflarea participă la Prohodul Mântuitorului, slujba de Înviere din Sâmbăta Mare, pregătesc sufetele oamenilor, întăresc credinţa lor în adevărul sacru că “Hristos a înviat!” spre izbăvirea oamenilor.

Prin toate gesturile, credinţele, riturile pascale se confirmă idea că fiecare eveniment de comemorare şi de întoarcere la timpul mitic şi biblic restabileşte echilibrul, ordinea şi armonia relaţiei dintre om şi Creatorul său.

EVENIMENTE

 

 

Centrul Cultural Reduta și Colegiul Național de Științe “Grigore Antipa”organizează cea de a 7-a edițe a Festivalului Național de Teatru pentru Liceeni Amprente, in perioada 28-31 martie.
Teatrul Excelsior vine la Brașov cu spectacolul “Interzis sub 18 ani”, Centrul Independent Coregrafic LINOTIP cu spectacolul “2 femei contemporane” și “9 piese remixate” cu Alex Ștefănescu Unteatru.
Pe parcursul celor 4 zile de festival, vor avea loc workshop-uri, spectacole de teatru tânăr. Trainerii si membrii juriului ai acestei ediții sunt: Flavia Giurgiu , Iulia Samson, Andreea Șovan, Vlad Pavel și Vladimir Purdel.


Luni, 8 aprilie 2019 la 19:00 - 20:15

 
Premiera : Iubito , îți rămân dator - Brașov
Cea mai amuzanta comedie despre supravietuirea in cuplu!
"Iubito, iti raman dator" este un autentic manual de auto-ajutor ca sa poti face fata provocarilor convietuirii in cuplu 💣👀😳🤪🥰
Info si bilete: www.TeatrulAvangardia.ro/Iubito-Brasov
****
Cu Andrei Duban si Gratiela Duban, in regia lui Ricard Reguant.

Vineri, 5 aprilie 2019 la 18:00 - 22:00

Rock'n Reduta, editia a III-a

Revenim, ca de fiecare data, cu mult drag in sala de spectacole a Centrul Cultural Reduta cu gasca noastra de trupe și cu ceva mai multe noutăți decât obișnuim de obicei.

Vă așteptăm cu drag !

INTRAREA ESTE LIBERĂ


Joi, 4 aprilie 2019 la 19:00 - 21:00
 
Turneul National ”Râzi cu Rusu și Andrei & RUX”
🏙] Centrul Cultural Reduta
[🎟] Biletele se gasesc in reteaua iaBilet
[🎟] Bilete online: http://bit.ly/2MZz9Cw
.
 

Festivalul Concurs de Muzică Populară pentru Tineri Interpreţi ,,Flori în Ţara Bârsei”, Ediţia a XII -a, 23 - 24 martie 2019 .

Centrul Cultural " Reduta " cu sprijinul financiar al Consiliuilui Județean Brașov organizează în perioada 23 - 24 martie 2019 , Festivalul Concurs " Flori în Țara Bârsei " , deschis tinerilor interpreți de muzică populară din întreaga țară , cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani , având ca scop descoperirea și lansarea de noi și valoroase talente interpretative .


- 26 martie, ora 19.00 - Braşov,
Centrul Cultural "Reduta".

Drag de România Mea !

Biletele se găsesc  la casieria Centrului Cultural Reduta .
Informaţii obţineţi la telefonul:
0746.774.204.

Rezervări la numărul de telefon : 0368008100 .


EVENIMENTE

PENTRU COPII


Duminică :17 martie 2019, la 18:00 - 20:00

Magia Copilăriei - Brașov 

Pentru prima dată vine în Brașov, Lorenzo-Cristian cel mai titrat
magician din Romania.
www.lorenzo-cristian.ro

Dacă orașul Brașov are peste 370 de copii (capacitatea maximă a
sălii de spectacol), atunci asigură-te că tu ești printre cei care vor
prinde bilet la CEL MAI MARE SPECTACOL DE MAGIE PENTRU
COPII, DIN ROMÂNIA.


EXPOZIȚII

EXPOZIȚIA Mandale 3D
Perioada 4-21 februarie

Vernisajul expoziției: luni, 4 februarie 2019, ora 18:00.


 

ENTITLED - EXPOZIȚIE DE PICTURĂ

4 apr. între orele 12:00 - 22:00


 
 
 
 
Rina Visual Artist împreună cu Centrul Cultural Reduta, vă invită în perioda 04 martie - 04 aprilie 2018, să vizitați expoziția ENTITLED, prezentată în foaierul Centrului Cultural Reduta, etajul 1.
Expoziția ENTITLED are ca temă, redifinirea poziției feminine în societate, pe o treapta de egalitate

 


TRADIȚII

 

Serviciul Cultură Tradiţională din cadrul Centrului Cultural „Reduta”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov organizează în perioada 23-24 martie 2019, cea de-a XII-a ediţie a Festivalului concurs de muzică populară pentru tineri interpreţi „Flori în Ţara Bârsei”.

Festivalul se va desfăşura pe parcursul a 2 zile: sâmbătă, 23 martie, ora 18:00 – Spectacolul Concurs (intrarea gratuită) şi duminică, 24 martie, ora 13:00 – Gala Laureaţilor (preţ bilet 10 lei).

49 de interpreţi din întreaga ţară vor concura pentru
TROFEUL FESTIVALULUI FLORI ÎN ŢARA BÂRSEI

Festivalul Concurs de Muzică Populară pentru Tineri Interpreţi ,,Flori în Ţara Bârsei”, Ediţia a XII-a, 23-24 martie 2019

Regulamentul festivalului

FIȘĂ DE CONCURS - descarcă aici

 


Contact rapid

Strada Apollonia Hirscher 8
Cod Postal: 500025, Brasov
Mail: centrulcultural_reduta@yahoo.com

Tel: 0268 419 706
Fax: 0268 475 239

Program Casa de bilete:
Luni-Vineri 11:00-13:00 și 15:00-18:00

Newsletter