Ansamblul Folcloric de dansuri maghiare „Buzavirág”, a fost infiintat in anul 1949, in cadrul Liceului Mixt Maghiar, membrii fiind elevii acestui liceu. Scopul crearii ansamblului a fost valorificarea folclorului maghiar (cantece, dansuri, balade, obiceiuri din judet), reprezentarea segmentului de populatie maghiara din judet in toate manifestatiile culturale, concursuri, festivaluri ale maghiarilor de pretutindeni.

Istoricul ansamblului se poate diviza in mai multe perioade: perioada liceului maghiar, cand s-au depus bazele culturii si valorificarii tezaurului folcloric maghiar. In aceasta perioada echipa de dansuri maghiare, cu un repertoriu de 2- 3 dansuri a evoluat in serbari scolare si rareori in festivaluri. In anul 1960 cand liceul maghiar a devenit sectia maghiara a Liceului Unirea, formatia s-a intarit avand circa 50 – 70 elevi in ansamblu. In anul 1962 echipa a fost preluata de maestrul I.C. Vasiliu si a fost adoptata ca formatie de dansuri maghiare a Casei de Cultura. Desfiintata la un moment dat, echipa a fost reinfiintata si preluata din nou in anul 1964 de profesorul Stefan Reiff, fondatorul si instructorul acestei formatii.

Echipa a participat la concursuri si la festivalurile Cantarea Romaniei, clasificandu-se pe primele locuri la etapele republicane.
In anul 1974, ansamblul si-a luat numele de Ansamblul Folcloric „Buzavirág” (Albastrita). A fost invitat in repetate randuri la festivaluri, spectacole de gala organizate de Comitetul de Cultura din judet. Repertoriul a fost imbogatit cu dansuri noi, cu scenete inspirate din viata satelor.

Din anul 1992 ansamblul devine din nou formatie a Centrului Cultural „Reduta”. Participa ca invitat la spectacole in diferite localitati din judet, la evenimente culturale, spectacole festive, la festivaluri nationale si internationale. A efectuat turnee in Ungaria, Slovacia, Serbia, Austria, unde s-a bucurat de succes, repertoriul fiind apreciat in mod deosebit.

Palmares:

 • 2000 – Premii de Popularitate obtinute la concursuri in Slovacia si Ungaria
 • 2001 – Premiul II – Mezökövesd – Ungaria
 • 2004 – Premiul de Popularitate , Mezökövesd – Ungaria
 • 2005 – Participare la Festivalul Folcloric Muzical Mezökövesd
 • 2005 – Aprilie  – Premiul de Popularitate la festivalul Minoritatilor organizat cu  prilejul Zilei Internationale a Muzeelor, Bucuresti.
 • 2006 – Particip ca invitat la Sarbatoarea orasului Gyor, Ungaria
 • 2006 – Invitat de Biserica Catolica Maghiara din Viena, cu ocazia sarbatoririi zilei regelui Sfantul Stefan din Catedrala Stephansdon, Viena
 • 2007 – Schimb cultural cu Casa de Cultura din Törökbalint, Ungaria

Instructor, regizor libretist si conducator al orchestrei, profesorul Stefan Reiff a realizat de-a lungul timpului mai multe spectacole complete, scenete si comedii: „Sezatoarea Ceangaiasca”, „Patitul”, „Bujoske” („Ascunzatoarea”).

Repertoriul actual al ansamblului contine sapte suite de dansuri populare de perechi si trei dansuri de fete.

Spectacolul realizat in 2005 , „Fuste colorate in Tara Barsei” se bazeaza pe cantece si dansuri maghiare din zona amintita si contine urmatoarele dansuri:

 1. A gyergyöy, ugrós es zsebkendös. (Dans din Gheorgheni, batistuta)
 2. Hevizi táncok (Dansuri din Hoghiz)
 3. Urmósi táncok (Dansuri din Ormenis)
 4. Öreges, tánc Bucsuzkodo, Apacai forgatos (Dans batranesc, Ramas bun, si dansuri din Apata)
 5. Kemenycsárdás, seprűs tánc  (Ceardasul dur si dansul maturii)
 6. Csiki táncok (dansuri din zona Ciucului)
 7. A gyergyai ceppel