Dansul si muzica populara, fac parte din creatiile artistice ale omenirii si s-au dezvoltat in acelasi timp cu dezvoltarea popoarelor care le-au produs, reflectand talentul si caracteristicile spirituale ale acestora.
Dansul si muzica populara, dezvaluie intr-o maniera sincera si directa aspiratiile si sentimentele oamenilor, insotind fidel omul atat in momentele sale de bucurie cat si in cele de mahnire, exprimand: caracterul, temperamentul, forta, agerimea, intelepciunea si umorul poporului.
Aceasta a incercat sa faca ansamblul “Poienita” intr-o activitate de 50 de ani.

Inceputurile ansamblului folcloric se datoreaza instructorului Ion Rinea, care in 1946, a format o echipa de dansuri din baieti de la Liceul Saguna si fete de la Liceul Sanitar. Acestia au participat la primul concurs sindical din acea vreme obtinand premiul III. In 1948 echipa fost preluata de d-na Munteanu, iar in 1949 de Ioan Corneliu Vasiliu. In 1950 grupul trece la fabrica “Partizanul Rosu” (actualmente “Carpatex”). Impreuna cu un corepetitor de exceptie, Stefan Kocsis, Vasiliu monteaza, in anii care urmeaza, mai multe dansuri care au produs impresii deosebite coregrafilor cunoscuti ai epocii.

In 1955 Ioan Corneliu Vasiliu a stabilit si montat un vast repertoriu de dansuri romanesti, unguresti, rusesti si tiganesti, creand o formatie de dansuri puternica, avand posibilitatea de a pune in scena in orice clipa, un spectacol folcloric. Acest moment s-a constituit ca fiind embrionul propriu-zis al viitoarei “POIENITA”. Exceptionalele realizari ale viitorului ansamblu “Poienita” au devenit evenimente de neuitat pe toate scenele lumii.”

Creat asadar in 1956 - ca Ansamblu al Tineretului din Brasov, dupa infiintarea Palatului Culturii in 1958, trece sub egida acestuia ca ansamblul folcloric “Poienita” – avand ca preocupare permanenta, valorificarea frumusetii dansului si a portului popular cu un bogat repertoriu pe plan national (15 suite de dansuri). Maestrul coregraf IOAN CORNELIU VASILIU a reusit sa imprime dansatorilor pasiunea pentru folclor. Atent si neobosit culegator si cercetator al folclorului, a valorificat si nuantat jocuri si ritmuri noi, care au cucerit prin autenticitatea si virtuozitatea interpretarii.

Repertoriul “Poienitei” cuprinde dansuri si suite din mai toate zonele folclorice ale tarii, dansuri cu tema, dansuri maghiare si germane, a caror executie se ridica la o inalta maiestrie artistica, fapt care a situat formatia de dansuri populare, in randul celor mai bune din tara.
In prezent, ansamblul “Poienita”, cu totul intinerit, este format din tineri: elevi, studenti, tineri cu diferite profesiuni, toti pasionati de dansul popular.
Ansamblul este condus din anul 1995 de prof. Pepine Benone, si el un impatimit al folclorului romanesc.

Ansamblul incearca sa continue traditia inceputa din anii de infiintare,1968, pastrand o parte din repertoriu, dar care este imbogatit permanent, pastrand nota de autentic. “Poienita” se remarca la toate spectacolele la care participa, la concursuri si festivaluri nationale si internationale, bucurandu-se de aprecierile publicului spectator, atat pentru interpretare, cat si pentru frumusetea si autenticitatea costumelor populare, fiind mesagerul culturii traditionale, un element important in integrarea valorii culturale romanesti in plan european si universal.

Repertoriul foarte bogat, cuprinde intreaga zona etnografica a tarii. Dansurile respecta specificul zonei atat in miscari cat si in costumele, absolut originale si sunt de un rafinament particular, imbogatite cu paiete, broderii, strasuri.
Dansurile populare montate pentru Ansamblul „Poienita” scot in evidenta eleganta miscarilor, armonia, vigoarea, demonstreaza virtutile ancestrale ale poporului roman, perfectiunea, dragostea de viata. Sunt dansuri de grup, dansuri de barbati sau de femei, dansuri pastoresti, de dragoste, de nunta, jocuri care se danseaza la tara in diverse ocazii, care amintesc despre trecutul poporului roman, despre originile sale, despre devenirea noastra pe acest pamant. Sunt dansuri lente, dansuri care accelereaza ritmul pe parcurs sau dansuri care debuteaza in forta, forta care se mentine pana la final.
In afara de dansurile populare romanesti, de-a lungul celor 50 de ani de existenta, s-au jucat si dansuri populare maghiare, germane, tiganesti si rusesti.