Rusaliile

  Credințe și obiceiuri ale românilor din zona Rupea la Rusalii

Rusaliile sunt una din sărbătorile de la începutul verii, când timpul sacru reînvie, duhurile necurate se dezlănțuie provocând freamăt în rândul oamenilor. E vremea când sufletele celor plecați se pregătesc să se reîntoarcă în lumea de dincolo, dupa ce încă de la Paște au fost lăsate să-și viziteze familiile.

Originea Rusaliilor relevă caracterul sincretic al sărbătorii – înainte de apariția creștinismului era o serbare romană a trandafirilor care s-a convertit în sărbătoarea creștină a Pogorârii Duhului Sfânt.  Aceasta a dobândit cu timpul caracter funerar, Sâmbăta Rusaliilor fiind ziua menită pomenirii morților în majoritatea satelor din Transilvania, Bucovina, Moldova și Banat. În această zi, cei vii aduc ofrande sufletelor răposaților, împiedicându-le să mai zăbovească pe această lume sub forma unor spirite malefice. Prin acest gest, se urmărește stabilirea echilibrului între cele două lumi.

Alături de celelalte zone etnofolclorice ale județului Brașov, Țara Bârsei și Țara Făgărașului, zona Rupea prezintă o serie de particularități de ordin etnografic. Conviețuirea româno-germană și maghiară în zonă a dus la interferențe culturale vizibile încă și astăzi în modul de manifestare a obiceiurilor păstrate.

În satele din zona Rupea unde au conviețuit populații de etnii diferite, românii nu vorbesc despre acest crez al împărțirii darurilor pentru sufletele morților. După spusele lor, pregătirile pentru Rusalii se asemănau celor dinaintea sărbătorii pascale, dar pentru sufletele morților nu se obișnuiau să se împartă ceva. Motivul l-ar putea constitui prezența bisericilor evanghelice și reformate în satele de aici.

În satul Mateiaș regăsim, sub o altă formă, un obicei consacrat acestui cult al morților, menit să ușureze povara acestora în lumea de dincolo. La Rusalii sătenii obișnuiesc să meargă la morminte și să le stropească cu apă sființită, aceasta având rol purificator, alungând toate forțele ostile din preajma locurilor și obiectelor cu care vine în contact.

Rusaliile din precreștinism au fost preluate de creștinism și convertite în sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, la 50 de zile după Paști. De aceea, această zi, când sacrul și profanul devin una, este potrivită sfințiirii apei și a pământului. În Jibert, oamenii cred că este bine ca holdele să fie sfințite acum pentru a fi protejate de catastrofe; prin rugaciunea colectivă, oamenii imploră divinitatea să ferească recolta de furia intemperiilor.

Puterea apei sființite pătrunde și în casele oamenilor o dată cu plantele ce se sfințesc la biserică – spice de grâu la Jibert și frunze de nuc la Mercheasa. Sătenii le iau de la altar la terminarea slujbei și le păstrează în casă, deasupra icoanelor.

Rusaliile reprezintă începutul sezonului în care vegetația atinge punctul maxim de dezvoltare și de aceea este timpul propice pentru riturile de fertilizare și apărare. În satele mai îndepărtate de Olt – Lovnic, Jibert și Bunești tinerii obișnuiesc să aducă armindeni din pădure și să-i infigă la porțile fetelor. Aducerea mestecenilor în satele menționate mai sus sau a teilor la Bunești și așezarea lor la porțile fetelor se practică acum în mod mecanic, fără ca oamenii satului să cunoască sensurile ritului. Nici originile lui nu sunt stabilite cu exactitate, crezându-se că acestea se găsesc într-un text apocrif.

În satul Bogata obiceiul de Rusalii nu se mai practică în întregime, ritualul prinderii de surate sau fârtați printr-un schimb de alimente în a doua zi a sărbătorii menținându-se doar în amintirea bătrânilor din sat. Ritualul de înfrățire prin comuniune alimentară este atestat documentar încă de la sfârșitul secolului al XVI-lea, începutul secolului al XVII-lea, când se vorbește despre consfințirea legămintelor dintre boieri prin acest schimb de daruri. Schimbul de daruri devine un ritual social care implică reciprocitatea, legătura între cei care fac schimbul consolidandu-se.

EVENIMENTE

 

 

Centrul Cultural Reduta și Colegiul Național de Științe “Grigore Antipa”organizează cea de a 7-a edițe a Festivalului Național de Teatru pentru Liceeni Amprente, in perioada 28-31 martie.
Teatrul Excelsior vine la Brașov cu spectacolul “Interzis sub 18 ani”, Centrul Independent Coregrafic LINOTIP cu spectacolul “2 femei contemporane” și “9 piese remixate” cu Alex Ștefănescu Unteatru.
Pe parcursul celor 4 zile de festival, vor avea loc workshop-uri, spectacole de teatru tânăr. Trainerii si membrii juriului ai acestei ediții sunt: Flavia Giurgiu , Iulia Samson, Andreea Șovan, Vlad Pavel și Vladimir Purdel.


Luni, 8 aprilie 2019 la 19:00 - 20:15

 
Premiera : Iubito , îți rămân dator - Brașov
Cea mai amuzanta comedie despre supravietuirea in cuplu!
"Iubito, iti raman dator" este un autentic manual de auto-ajutor ca sa poti face fata provocarilor convietuirii in cuplu 💣👀😳🤪🥰
Info si bilete: www.TeatrulAvangardia.ro/Iubito-Brasov
****
Cu Andrei Duban si Gratiela Duban, in regia lui Ricard Reguant.

Vineri, 5 aprilie 2019 la 18:00 - 22:00

Rock'n Reduta, editia a III-a

Revenim, ca de fiecare data, cu mult drag in sala de spectacole a Centrul Cultural Reduta cu gasca noastra de trupe și cu ceva mai multe noutăți decât obișnuim de obicei.

Vă așteptăm cu drag !

INTRAREA ESTE LIBERĂ


Joi, 4 aprilie 2019 la 19:00 - 21:00
 
Turneul National ”Râzi cu Rusu și Andrei & RUX”
🏙] Centrul Cultural Reduta
[🎟] Biletele se gasesc in reteaua iaBilet
[🎟] Bilete online: http://bit.ly/2MZz9Cw
.
 

Festivalul Concurs de Muzică Populară pentru Tineri Interpreţi ,,Flori în Ţara Bârsei”, Ediţia a XII -a, 23 - 24 martie 2019 .

Centrul Cultural " Reduta " cu sprijinul financiar al Consiliuilui Județean Brașov organizează în perioada 23 - 24 martie 2019 , Festivalul Concurs " Flori în Țara Bârsei " , deschis tinerilor interpreți de muzică populară din întreaga țară , cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani , având ca scop descoperirea și lansarea de noi și valoroase talente interpretative .


- 26 martie, ora 19.00 - Braşov,
Centrul Cultural "Reduta".

Drag de România Mea !

Biletele se găsesc  la casieria Centrului Cultural Reduta .
Informaţii obţineţi la telefonul:
0746.774.204.

Rezervări la numărul de telefon : 0368008100 .


EVENIMENTE

PENTRU COPII


Duminică :17 martie 2019, la 18:00 - 20:00

Magia Copilăriei - Brașov 

Pentru prima dată vine în Brașov, Lorenzo-Cristian cel mai titrat
magician din Romania.
www.lorenzo-cristian.ro

Dacă orașul Brașov are peste 370 de copii (capacitatea maximă a
sălii de spectacol), atunci asigură-te că tu ești printre cei care vor
prinde bilet la CEL MAI MARE SPECTACOL DE MAGIE PENTRU
COPII, DIN ROMÂNIA.


EXPOZIȚII

EXPOZIȚIA Mandale 3D
Perioada 4-21 februarie

Vernisajul expoziției: luni, 4 februarie 2019, ora 18:00.


 

ENTITLED - EXPOZIȚIE DE PICTURĂ

4 apr. între orele 12:00 - 22:00


 
 
 
 
Rina Visual Artist împreună cu Centrul Cultural Reduta, vă invită în perioda 04 martie - 04 aprilie 2018, să vizitați expoziția ENTITLED, prezentată în foaierul Centrului Cultural Reduta, etajul 1.
Expoziția ENTITLED are ca temă, redifinirea poziției feminine în societate, pe o treapta de egalitate

 


TRADIȚII

 

Serviciul Cultură Tradiţională din cadrul Centrului Cultural „Reduta”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov organizează în perioada 23-24 martie 2019, cea de-a XII-a ediţie a Festivalului concurs de muzică populară pentru tineri interpreţi „Flori în Ţara Bârsei”.

Festivalul se va desfăşura pe parcursul a 2 zile: sâmbătă, 23 martie, ora 18:00 – Spectacolul Concurs (intrarea gratuită) şi duminică, 24 martie, ora 13:00 – Gala Laureaţilor (preţ bilet 10 lei).

49 de interpreţi din întreaga ţară vor concura pentru
TROFEUL FESTIVALULUI FLORI ÎN ŢARA BÂRSEI

Festivalul Concurs de Muzică Populară pentru Tineri Interpreţi ,,Flori în Ţara Bârsei”, Ediţia a XII-a, 23-24 martie 2019

Regulamentul festivalului

FIȘĂ DE CONCURS - descarcă aici

 


Contact rapid

Strada Apollonia Hirscher 8
Cod Postal: 500025, Brasov
Mail: centrulcultural_reduta@yahoo.com

Tel: 0268 419 706
Fax: 0268 475 239

Program Casa de bilete:
Luni-Vineri 11:00-13:00 și 15:00-18:00

Newsletter