Credinţe şi obiceiuri ale românilor din zona Rupea de Sânziene

  Peste sărbătoarea păgână a Sânzienelor s-a suprapus cea   creștină a nașterii Sfântului Ioan Botezătorul la 24 iunie. Este miezul verii agrare când soarele începe să „coboare” către iarnă, vitalitatea este la punctul ei maxim, vegetația ajunge la maturitate şi muncile agricole se încheie, oamenii pregătindu-se pentru recoltat. Pentru că la Sânziene anul se înjumătățeşte şi de acum înainte totul se va întâmpla după voia divinității, oamenii fac apel la o serie de practici cu caracter divinatoriu pentru a afla care va fi soarta recoltelor, dar și a celor din familie în următoarea jumătate a anului.

E timpul când floarea de sânziene dobândeşte valoare de simbol magic cu valenţe și funcţii care diferă de la un sat la altul. Aşezată la porţi sau la cruci, floarea capătă puteri apotropaice, ţinând departe relele aduse de stihii. Împletită în cununi este folosită în practici care prevestesc durata vieţii fiecărui membru al familiei.

Obiceiul sătenilor din Lovnic de a culege flori de sânziene și de a face din acestea cruci pe care le atârnau la poartă a încetat a mai fi practicat. Înainte se credea că prin puterea lor crucile din sânziene împiedicau răul să pătrundă dincolo de porți „luam simiziene, că erau pe hotar. Sunt florile alea galbene ... Şi-apăi făceam câte-o cununiţă ca o cruce din aia și-n fiecare poartă puneam câte-o vrâstă de simziene. Zice lumea că-s bune, că-s ocrotitoare pentru animale.” (informator Elena Dăbiște, Lovnic-Jibert)

La Jibert, Mateiaş, Bogata şi Bunești atributele florilor de sânziene erau altele. Cununile împletite din acestea erau folosite de săteni în practici cu caracter oracular „la Sânziene ne duceam şi adunam simziene și făceam cununițe după câţi membri eram în familie, atâtea cununi făceam şi aruncam pe casă; şi când aruncam prima ziceam «Asta e pentru mama!» sau «Asta e pentru tata!» și dacă cădea jos de trei ori ziceai «No, ăsta moare, nu trăiește mult!»” (informator Maria Blidea, Jibert)

Despre ritualul stropitului la Sânziene care a încetat a mai fi practicat încă din timpul unei generații anterioare ne-au povestit bătrânii din Mercheasa „eu numai atâta știu că-mi povestea mama că ... când erau dumnealor mai copii făceau așa o coșniță ... coșnița îi de la albine ... şi-o împodobeau cu flori şi-o punea o fată-n cap şi umbla p’in sat şi cântau şi stropeau, da’ noi n-am apucat obiceiu’ ăsta, nu ... nu știu. Nu știu ce-o fi însemnat. Ele zicea că-s Simzienele; apăi eu nu știu ce semnificație o fi avut.” (informator Elena Pelei, Mercheasa-Homorod)

Aceași aglomerare de energii ca și la Rusalii se produce și în preajma sărbătorii Sânzienelor, datorită prezenței divinităților atmosferice care se pregătesc să părăsească spațiul terestru. Peste mitul Sânzienelor s-au suprapus succesiv două straturi – unul antecreștin, al Dianei, iar celălalt creștin, al Sfântului Ioan Botezătorul.

Sătenii din Bogata argumentează credința în existenţa Sânzienelor pe care ei le numesc Șoimane prin descoperirea unor urme în holdele de grâu sau prin găsirea unor obiecte atribuite lor, dar care s-au dovedit a fi vestigii arheologice. În memoria oamenilor din sat Șoimanele sunt niște fete frumoase care zboară, fără ca nimeni să le poată vedea, „am auzit și despre Șoimane, da’ n-am văzut. Am auzit că, de exemplu când se duceau bătrânii la seceră la grâu sau ce avea să secere era o roată în mijlocu’ locului, așa bătucită şi zicea «Aici a fost Șoimanele ... O jucat Șoimanele». Am întrebat «Ce-s alea Șoimane? » «Îs niște fete care joacă ... zboară, zace, şi nu le vede nimenea».” (informator Maria Cândea, Bogata- Hoghiz)

Conform spuselor lui Victor Kernbach (Universul mitic românesc, Editura Lucman, București, 1999),  dansul specific al Șoimanelor era hora pe care o jucau pe un câmp sau sub un brad, locuri în care pământul rămânea ars și neroditor pentru o perioadă. Potrivit studiului lui Ion Ghinoiu (Obiceiuri populare de peste an, Editura Fundației Culturale Române, București, 1997), prin rădăcinile adânc înfipte în pământ și cu ramurile înălțate spre cer, bradul are toate atribuțiile cosmicității, devenind simbol al axei lumii. Mișcarea concentrică din jurul lui reprezintă tendința de a închide un spațiu, o lume. Despre urmele lăsate de hora șoimanelor oamenii ne-au povestit „când vedea câte-o roată așa pe câmp bătută, așa și zicea ... că o jucat Șoimanele și sa găsea niște inele ca de os, așa, da’ noi n-am ... așa ne povestea bătrânii ... da’ roate de-alea am văzut și-aicea, sub brad, al Măgurice am văzut. Da. Nu mai era nici un fir de iarbă. Era numa’ pământu’ curat, curat, curat. Și o roată așa ... roată, roată, roată.” (informator Iustina Leucă, Bogata-Hoghiz)

Se știe că Șoimanele îi răpeau pe cei care le nesocoteau sărbătoarea și îi pedepseau pocindu-i sau luându-le mințile. Cu o oarecare teamă și chibzuinţă oamenii au povestit despre cei care s-au întors cu mințile rătăcite din locurile în care fuseseră duși de Șoimane „pe un om l-au luat Șoimanele într-o noapte și unde l-o dus ...? L-o dus Șoimanele și pe urmă o fost un pic pierdut o perioadă, da’ și-o revenit oarecum și o trăit omu’ pânaăla 60 și ceva, 70.” (informator Victor Leucă, Bogata-Hoghiz)

Toate aceste credinţe și obiceiuri care constituiau codul nescris ce asigura unitatea și echilibrul în comunitatea săteasca sunt practicate parţial, cu o frecvență tot mai redusă şi numai în locurile unde trăiesc vârstnicii, care în ciuda vremurilor noi ţin să continue „Ce o fost lăsat de la Dumnezeu”.

 

 

EVENIMENTE

 

Vineri, 1 martie 2019 la 18:00 - 19:00

Povestea Mărțișorului - spectacol de teatru pentru copii

Cu: Ruxandra Bălașu, Celina Nițu și Alexandra Gabriela Niță
Scenografia: Daniel Divrician

Un părinte mai bun si Teatrul Coquette aduc la Brașov un nou spectacol educativ, interactiv și plin de umor!
Vă așteptăm pe toți-toți, mari și mici, copii, părinți și bunici!

Preț bilet: 33 lei (Accesul se face pe baza de bilet, indiferent de vârstă)
Biletele se pot achiziționa online, pe www.unparintemaibun.ro și de la casa de bilete a Centrului Cultural Reduta.


Vineri, 8 martie 2019 la 19:00 - 20:30
ŞI VENI BĂRBATUL LA FEMEIE de Semion Zlotnikov
Cu: Mihaela Sirbu şi Lucian Pavel
Traducerea și regia: Bogdan Budes
***Premiul pentru cel mai bun actor - Lucian Pavel și
***Premiul pentru cea mai bună regie, la Comic7B Festival Internațional de Teatru Independent de Comedie, 2018
*** Diplomă de Excelență, la Festivalul Zile și Nopți de Teatru la Brăila, 2017

Bilete: https://www.mystage.ro/spectacole/si-veni-barbatul-la-femeie-brasov-1540

Casa de bilete a Centrului Cultural Reduta, Brașov - str. Apollonia Hirscher nr. 8, L-V, orele 9.00-19.00

Filarmonica de Comedie
Public

Marţi, 19 martie 2019 la 19:00 - 21:00

Un spectacol de Radu Gabriel
Cu: Marius Florea Vizante, Gheorghe Ifrim, Radu Gabriel, Leonid Doni, Mihai Munteniță


" CIOCU MIC " cu DORU OCTAVIAN DUMITRU

Miercuri, 20 martie 2019 la 19:00

Pret bilet:60 ron.
🎟Biletele se pot achizitiona de la Casieria Sala Patria sau online aici👇https://spectacolebrasov.ro/ciocu-mic/

📲Rezervari:0745830738


Vineri, 22 martie 2019 la 19:00 - 21:00

"Cum se face partea a II-a" este un spectacol care incearca sa implineasca ce spunea Shakespeare, ca inseamna teatrul, acum 400 de ani. Sa fie "o oglinda a firii". Sa aduca pe scena putina viata adevarata.

Biletele pot fi achiziționate de la :  https://www.iabilet.ro


Festivalul Concurs de Muzică Populară pentru Tineri Interpreţi ,,Flori în Ţara Bârsei”, Ediţia a XII-a, 23 - 24 martie 2019 .

Centrul Cultural " Reduta " cu sprijinul financiar al Consiliuilui Județean Brașov organizează în perioada 23 - 24 martie 2019 , Festivalul Concurs " Flori în Țara Bârsei " , deschis tinerilor interpreți de muzică populară din întreaga țară , cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani , având ca scop descoperirea și lansarea de noi și valoroase talente interpretative .


- 26 martie, ora 19.00 - Braşov,
Centrul Cultural "Reduta".

Drag de România Mea !

Biletele se găsesc  la casieria Centrului Cultural Reduta .
Informaţii obţineţi la telefonul:
0746.774.204.

Rezervări la numărul de telefon : 0368008100 .


Când 5 actori buni se adună, iese o comedie pe cinste!
Spectacolul – scris și regizat de Octavian Strunilă - este o super-comedie de bun gust despre viața oamenilor de teatru.

17 februarie 2019 , ora : 19.00
Cum se face @Brasov - Rotari Entertainment și încă cineva

Bilete pe www.iabilet.ro


26 februarie 2019, ora:19.00 
Iubirea e un lucru mare , dupa Ioan Bâieșu

Regia : Marius Gîlea.
Scenografia : Vladimir Turturica
Distribuţia: Adina-Maria Stoica, Daniel Hara, Marius Gîlea

Bilete : www.iabilet.ro


25  februarie 2019, ora 20:00
Insomniacii ( premieră ) - teatru 


Prețul biletului : 70 ron


Marți , 05.martie 2019 , la ora : 19.00

MICUL PRINȚ - Spectacol pentru oameni mari

Organizat de RED NOSE SOCIETY

cu:
Alexandra Penciu
Vlad Gălățianu
Ștefan Ruxanda

Regia:
Ștefan Ruxanda

Biletele se găsesc online pe www.iabilet.ro

informații: 0742 538 602
preț bilet: 30 RON


6 martie 2019 , ora : 19.00
FOLK de Colecție

Concert de muzică Folk .
Artiști de marcă ai genului , nume cu rezonanță amplă în muzica românească .


Prețul biletului : 50 ron
Biletele pot fi achiziționate de la casieria Centrului Cultural Reduta
Telefon Rezervări : 0744368736


EVENIMENTE
PENTRU COPII

01.03.2019 , ora : 18.00
POVESTEA MĂRȚIȘORULUI

Celebrăm venirea primăverii în cel mai frumos mod posibil- prin teatru, cu un spectacol de excepție, dedicat tuturor copiilor, mari și mici, o adaptare de succes a unei legende românești.

Cu: Ruxandra Bălașu, Celina Nițu și Alexandra Gabriela Niță
Scenografia: Daniel Divrician

Un părinte mai bun si Teatrul Coquette aduc la Brașov un nou spectacol educativ, interactiv și plin de umor!
Vă așteptăm pe toți-toți, mari și mici, copii, părinți și bunici!

Preț bilet: 33 lei (Accesul se face pe baza de bilet, indiferent de vârstă)
Biletele se pot achiziționa online, pe www.unparintemaibun.ro și de la casa de bilete a Centrului Cultural Reduta.


16 februarie 2019, ora 11:00
PLANET ENERGY - Galeria BumBum

Vă așteptăm în data de 16 Februarie 2019, ora 11:00 la un spectacol interactiv in care cuvintele de ordine vor fi ENERGIE, ENTUZIASM si DISTRACTIE! Bobo, Tina, Didi si Roza va vor insoti pe planeta distractiei si a bucuriei unde copiii vor fi actori, spectatori, cantareti si dansatori in acelasi timp. HAIDETI LA DISTRACTIE!!
Spectacol recomandat copiilor intre 3 si 8 ani si iubit de toata lumea.


BRAȘOV - 10 martie, ora 11:30 Sala Reduta

Prieteni, copii, părinti, bunici, sunteți pregătiți ?

Cel mai îndrăgit show de magie, “Magic Family Show” vine în orașul tău cu cele mai grozave numere de magie! Este o experiență pe care nu trebuie să o ratezi!

Vino si bucură-te alaturi de copilul tău !
Împărțim râsete, zâmbete și magie !

Biletele se pot găsi în rețeaua Eventim și la parteneri.


EXPOZIȚII

EXPOZIȚIA Mandale 3D
Perioada 4-21 februarie

Vernisajul expoziției: luni, 4 februarie 2019, ora 18:00.


TRADIȚII

Festivalul Concurs de Muzică Populară pentru Tineri Interpreţi ,,Flori în Ţara Bârsei”, Ediţia a XII-a, 23-24 martie 2019

Regulamentul festivalului

FIȘĂ DE CONCURS - descarcă aici

 


Contact rapid

Strada Apollonia Hirscher 8
Cod Postal: 500025, Brasov
Mail: centrulcultural_reduta@yahoo.com

Tel: 0268 419 706
Fax: 0268 475 239

Program Casa de bilete:
Luni-Vineri 11:00-13:00 și 15:00-18:00

Newsletter