Credinţe şi obiceiuri ale românilor din zona Rupea de Sânziene

  Peste sărbătoarea păgână a Sânzienelor s-a suprapus cea   creștină a nașterii Sfântului Ioan Botezătorul la 24 iunie. Este miezul verii agrare când soarele începe să „coboare” către iarnă, vitalitatea este la punctul ei maxim, vegetația ajunge la maturitate şi muncile agricole se încheie, oamenii pregătindu-se pentru recoltat. Pentru că la Sânziene anul se înjumătățeşte şi de acum înainte totul se va întâmpla după voia divinității, oamenii fac apel la o serie de practici cu caracter divinatoriu pentru a afla care va fi soarta recoltelor, dar și a celor din familie în următoarea jumătate a anului.

E timpul când floarea de sânziene dobândeşte valoare de simbol magic cu valenţe și funcţii care diferă de la un sat la altul. Aşezată la porţi sau la cruci, floarea capătă puteri apotropaice, ţinând departe relele aduse de stihii. Împletită în cununi este folosită în practici care prevestesc durata vieţii fiecărui membru al familiei.

Obiceiul sătenilor din Lovnic de a culege flori de sânziene și de a face din acestea cruci pe care le atârnau la poartă a încetat a mai fi practicat. Înainte se credea că prin puterea lor crucile din sânziene împiedicau răul să pătrundă dincolo de porți „luam simiziene, că erau pe hotar. Sunt florile alea galbene ... Şi-apăi făceam câte-o cununiţă ca o cruce din aia și-n fiecare poartă puneam câte-o vrâstă de simziene. Zice lumea că-s bune, că-s ocrotitoare pentru animale.” (informator Elena Dăbiște, Lovnic-Jibert)

La Jibert, Mateiaş, Bogata şi Bunești atributele florilor de sânziene erau altele. Cununile împletite din acestea erau folosite de săteni în practici cu caracter oracular „la Sânziene ne duceam şi adunam simziene și făceam cununițe după câţi membri eram în familie, atâtea cununi făceam şi aruncam pe casă; şi când aruncam prima ziceam «Asta e pentru mama!» sau «Asta e pentru tata!» și dacă cădea jos de trei ori ziceai «No, ăsta moare, nu trăiește mult!»” (informator Maria Blidea, Jibert)

Despre ritualul stropitului la Sânziene care a încetat a mai fi practicat încă din timpul unei generații anterioare ne-au povestit bătrânii din Mercheasa „eu numai atâta știu că-mi povestea mama că ... când erau dumnealor mai copii făceau așa o coșniță ... coșnița îi de la albine ... şi-o împodobeau cu flori şi-o punea o fată-n cap şi umbla p’in sat şi cântau şi stropeau, da’ noi n-am apucat obiceiu’ ăsta, nu ... nu știu. Nu știu ce-o fi însemnat. Ele zicea că-s Simzienele; apăi eu nu știu ce semnificație o fi avut.” (informator Elena Pelei, Mercheasa-Homorod)

Aceași aglomerare de energii ca și la Rusalii se produce și în preajma sărbătorii Sânzienelor, datorită prezenței divinităților atmosferice care se pregătesc să părăsească spațiul terestru. Peste mitul Sânzienelor s-au suprapus succesiv două straturi – unul antecreștin, al Dianei, iar celălalt creștin, al Sfântului Ioan Botezătorul.

Sătenii din Bogata argumentează credința în existenţa Sânzienelor pe care ei le numesc Șoimane prin descoperirea unor urme în holdele de grâu sau prin găsirea unor obiecte atribuite lor, dar care s-au dovedit a fi vestigii arheologice. În memoria oamenilor din sat Șoimanele sunt niște fete frumoase care zboară, fără ca nimeni să le poată vedea, „am auzit și despre Șoimane, da’ n-am văzut. Am auzit că, de exemplu când se duceau bătrânii la seceră la grâu sau ce avea să secere era o roată în mijlocu’ locului, așa bătucită şi zicea «Aici a fost Șoimanele ... O jucat Șoimanele». Am întrebat «Ce-s alea Șoimane? » «Îs niște fete care joacă ... zboară, zace, şi nu le vede nimenea».” (informator Maria Cândea, Bogata- Hoghiz)

Conform spuselor lui Victor Kernbach (Universul mitic românesc, Editura Lucman, București, 1999),  dansul specific al Șoimanelor era hora pe care o jucau pe un câmp sau sub un brad, locuri în care pământul rămânea ars și neroditor pentru o perioadă. Potrivit studiului lui Ion Ghinoiu (Obiceiuri populare de peste an, Editura Fundației Culturale Române, București, 1997), prin rădăcinile adânc înfipte în pământ și cu ramurile înălțate spre cer, bradul are toate atribuțiile cosmicității, devenind simbol al axei lumii. Mișcarea concentrică din jurul lui reprezintă tendința de a închide un spațiu, o lume. Despre urmele lăsate de hora șoimanelor oamenii ne-au povestit „când vedea câte-o roată așa pe câmp bătută, așa și zicea ... că o jucat Șoimanele și sa găsea niște inele ca de os, așa, da’ noi n-am ... așa ne povestea bătrânii ... da’ roate de-alea am văzut și-aicea, sub brad, al Măgurice am văzut. Da. Nu mai era nici un fir de iarbă. Era numa’ pământu’ curat, curat, curat. Și o roată așa ... roată, roată, roată.” (informator Iustina Leucă, Bogata-Hoghiz)

Se știe că Șoimanele îi răpeau pe cei care le nesocoteau sărbătoarea și îi pedepseau pocindu-i sau luându-le mințile. Cu o oarecare teamă și chibzuinţă oamenii au povestit despre cei care s-au întors cu mințile rătăcite din locurile în care fuseseră duși de Șoimane „pe un om l-au luat Șoimanele într-o noapte și unde l-o dus ...? L-o dus Șoimanele și pe urmă o fost un pic pierdut o perioadă, da’ și-o revenit oarecum și o trăit omu’ pânaăla 60 și ceva, 70.” (informator Victor Leucă, Bogata-Hoghiz)

Toate aceste credinţe și obiceiuri care constituiau codul nescris ce asigura unitatea și echilibrul în comunitatea săteasca sunt practicate parţial, cu o frecvență tot mai redusă şi numai în locurile unde trăiesc vârstnicii, care în ciuda vremurilor noi ţin să continue „Ce o fost lăsat de la Dumnezeu”.

 

 

EVENIMENTE

 

 

Centrul Cultural Reduta și Colegiul Național de Științe “Grigore Antipa”organizează cea de a 7-a edițe a Festivalului Național de Teatru pentru Liceeni Amprente, in perioada 28-31 martie.
Teatrul Excelsior vine la Brașov cu spectacolul “Interzis sub 18 ani”, Centrul Independent Coregrafic LINOTIP cu spectacolul “2 femei contemporane” și “9 piese remixate” cu Alex Ștefănescu Unteatru.
Pe parcursul celor 4 zile de festival, vor avea loc workshop-uri, spectacole de teatru tânăr. Trainerii si membrii juriului ai acestei ediții sunt: Flavia Giurgiu , Iulia Samson, Andreea Șovan, Vlad Pavel și Vladimir Purdel.


Luni, 8 aprilie 2019 la 19:00 - 20:15

 
Premiera : Iubito , îți rămân dator - Brașov
Cea mai amuzanta comedie despre supravietuirea in cuplu!
"Iubito, iti raman dator" este un autentic manual de auto-ajutor ca sa poti face fata provocarilor convietuirii in cuplu 💣👀😳🤪🥰
Info si bilete: www.TeatrulAvangardia.ro/Iubito-Brasov
****
Cu Andrei Duban si Gratiela Duban, in regia lui Ricard Reguant.

Vineri, 5 aprilie 2019 la 18:00 - 22:00

Rock'n Reduta, editia a III-a

Revenim, ca de fiecare data, cu mult drag in sala de spectacole a Centrul Cultural Reduta cu gasca noastra de trupe și cu ceva mai multe noutăți decât obișnuim de obicei.

Vă așteptăm cu drag !

INTRAREA ESTE LIBERĂ


Joi, 4 aprilie 2019 la 19:00 - 21:00
 
Turneul National ”Râzi cu Rusu și Andrei & RUX”
🏙] Centrul Cultural Reduta
[🎟] Biletele se gasesc in reteaua iaBilet
[🎟] Bilete online: http://bit.ly/2MZz9Cw
.
 

Festivalul Concurs de Muzică Populară pentru Tineri Interpreţi ,,Flori în Ţara Bârsei”, Ediţia a XII -a, 23 - 24 martie 2019 .

Centrul Cultural " Reduta " cu sprijinul financiar al Consiliuilui Județean Brașov organizează în perioada 23 - 24 martie 2019 , Festivalul Concurs " Flori în Țara Bârsei " , deschis tinerilor interpreți de muzică populară din întreaga țară , cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani , având ca scop descoperirea și lansarea de noi și valoroase talente interpretative .


- 26 martie, ora 19.00 - Braşov,
Centrul Cultural "Reduta".

Drag de România Mea !

Biletele se găsesc  la casieria Centrului Cultural Reduta .
Informaţii obţineţi la telefonul:
0746.774.204.

Rezervări la numărul de telefon : 0368008100 .


EVENIMENTE

PENTRU COPII


Duminică :17 martie 2019, la 18:00 - 20:00

Magia Copilăriei - Brașov 

Pentru prima dată vine în Brașov, Lorenzo-Cristian cel mai titrat
magician din Romania.
www.lorenzo-cristian.ro

Dacă orașul Brașov are peste 370 de copii (capacitatea maximă a
sălii de spectacol), atunci asigură-te că tu ești printre cei care vor
prinde bilet la CEL MAI MARE SPECTACOL DE MAGIE PENTRU
COPII, DIN ROMÂNIA.


EXPOZIȚII

EXPOZIȚIA Mandale 3D
Perioada 4-21 februarie

Vernisajul expoziției: luni, 4 februarie 2019, ora 18:00.


 

ENTITLED - EXPOZIȚIE DE PICTURĂ

4 apr. între orele 12:00 - 22:00


 
 
 
 
Rina Visual Artist împreună cu Centrul Cultural Reduta, vă invită în perioda 04 martie - 04 aprilie 2018, să vizitați expoziția ENTITLED, prezentată în foaierul Centrului Cultural Reduta, etajul 1.
Expoziția ENTITLED are ca temă, redifinirea poziției feminine în societate, pe o treapta de egalitate

 


TRADIȚII

 

Serviciul Cultură Tradiţională din cadrul Centrului Cultural „Reduta”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov organizează în perioada 23-24 martie 2019, cea de-a XII-a ediţie a Festivalului concurs de muzică populară pentru tineri interpreţi „Flori în Ţara Bârsei”.

Festivalul se va desfăşura pe parcursul a 2 zile: sâmbătă, 23 martie, ora 18:00 – Spectacolul Concurs (intrarea gratuită) şi duminică, 24 martie, ora 13:00 – Gala Laureaţilor (preţ bilet 10 lei).

49 de interpreţi din întreaga ţară vor concura pentru
TROFEUL FESTIVALULUI FLORI ÎN ŢARA BÂRSEI

Festivalul Concurs de Muzică Populară pentru Tineri Interpreţi ,,Flori în Ţara Bârsei”, Ediţia a XII-a, 23-24 martie 2019

Regulamentul festivalului

FIȘĂ DE CONCURS - descarcă aici

 


Contact rapid

Strada Apollonia Hirscher 8
Cod Postal: 500025, Brasov
Mail: centrulcultural_reduta@yahoo.com

Tel: 0268 419 706
Fax: 0268 475 239

Program Casa de bilete:
Luni-Vineri 11:00-13:00 și 15:00-18:00

Newsletter