FESTIVALUL DE TEATRU POLITIC ”SCENELE MEMORIEI”

1-6 octombrie 2018

Într-o lume în care avem tendinţa de a accelera ritmul de viaţă şi de a uita de trecut, ba chiar şi de propria noastră identitate, pentru a consuma cât mai intens prezentul, teatrul îşi asumă rolul de protector al memoriei. Mergem la teatru ca să ne reamintim uneori, printr-un ritual de socializare, cine suntem, ca să reflectăm timp de o oră la rănile lumii dar şi la cele ale sufletului omenesc. O piesă de teatru poate fi o călătorie benefică în timp dar şi o privire nouă asupra unor evenimente istorice care au avut nevoie de distanţare pentru a fi înţelese mai bine.

Festivalul nostru se doreşte un exerciţiu de memorie individuală şi colectivă. Vă propunem spectacole despre evenimente, teme şi dileme pe care nu ar trebui să le uităm, pe care nu ar trebui să le evacuăm din preocupările noastre. Ceea ce suntem noi astăzi, ceea ce gîndim şi ceea ce facem, iluziile dar şi greşelile noastre, visele dar şi renunţările noastre, sunt partea vizibilă a unui iceberg. Ori teatrul are această capacitate de a ne deschide ferestre spre combustiile interioare ale istoriei, să ne readucă în faţă dramele sau accidentele istorice care ne-au structurat fiinţa, care ne-au modelalt vrând-nevrând.

Marii dramaturgi, chiar şi atunci cînd sunt montaţi în cheie modernă şi "actualizaţi", păstrează parfumul unor epoci. Ei sunt  sintezele unor epoci. Nu vorbim, deseori, despre "epoca lui Caragiale"? Teatrul lui Caragiale este prezent dar şi memorie. Şi poate nimic nu ne ajută să înţelegem societatea românească de astăzi decât o călătorie în timp, în lumea lui Caragiale. Câţi dintre noi nu suntem "copiii lui Caragiale" prin faptul că acceptăm parodii sociale, fapte de corupţie (ma mici sau mai mari) precum şi ale multiple laşităţi?

Oare am putea înţelege tumultul Renaşterii fără Shakespeare? El este etern şi contemporan, desigur, dar ce alt autor ne-ar putea reprezenta în univers dacă ar trebui să alegem doar unul la un colocviu al tuturor galaxiilor pentru a ilustra contradicţiile, frumuseţile şi umbrele mai civilizaţiei europene?

Alţi şi alţi dramaturgi importanţi, de la Molière la Goldoni, de la Ibsen la Cehov, de Ionescu la Sorescu, au un raport profund cu memoria. Memoria unor epoci, memoria unor dezbateri, memoria unor angoase existenţiale, memoria unor paşi regresivi ai omului, memoria unor utopii transformate în oroare…

Veniţi deci să vedeţi spectacole care vă vor aminti de trecut dar şi de viitor, de ceea ce am lăsa neterminat noi "generaţia de tranziţie", de ceea ce copiii noştri vor avea de făcut (uneori luând lucrurile de la zero). Veniţi la teatru ca să vă împrospătaţi memoria minţii dar şi a inimii, memoria sufletului dar şi a ochiului. Veniţi la Festivalul memoriei pentru a nu uita să ne socializăm din când în când în faţa unor actorii vii, pentru că prea mult stăm individual în faţa unor ecrane devoratoare de timp şi specializate în spălarea pe creier.


Luni, 1 octombrie 2018, ora 19:00
TRAP DOOR THEATRE CHICAGO
 "OCCIDENTAL EXPRESS" de Matei Vișniec

Distribuția:Dennis Bisto, Gary Damico, Michael Garvey, Emily Nichelson, Beata Pilch, Mike Steele, Nicole Wiesner

Regia: Szabó K.István

Traducere: Nick Awde,Daniela Silindean

Versiune scenică: Szabó K.István, Daniela Silindean

Costumele și scenografia: Florina Bellinda Vasilatos, Szabó K. István

Muzica: Ovidiu Iloc, Danny Rockett   

Durata: 90’

Restricții de vârstă pentru spectatori: 14 ani

Occident Expresseste o călătorie spre polul vestic al fericirii, într-o Europa a confuziei generale. Structura post-dramatică a acestui text ilustrează perfect starea fragilă a Estului, de după căderea Cortinei de fier. Orfanii europei își redescoperă familia ... doar că nimic nu mai seamănă cu ce-a fost. Traversăm granițele umilinței într-un voiaj ce ne dezvăluie o lume ce se uniformizează, se decolorează odată cu dizolvarea diversității și a autenticității în ibricul capitalismului pervers.

Scenariul spectacolului realizat de Daniela Șilindean și Szabó K.István are la bază parte din piesa cu același titlu, dar și fragmente din opera dramatică și poetică al lui Matei Vișniec.

Preț bilet: 50 lei (bilet redus pentru elevi și studenți: 25 lei)
Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Centrului Cultural Reduta și online, pe www.biletebrasov.ro

*biletele cu reducere se pot achiziționa doar de la casa de bilete a Centrului Cultural Reduta.


Marți, 2 octombrie 2018, ORA 19:00
TEATRUL ODEON BUCUREȘTI

”REPUBLICA MELANIA” de Irina Nechit

Distribuție: Rodica Mandache și Emanuel Varga

Regia: Gelu Colceag

Scenografia: Adrian Damian
 
                                                                  Asistent regie: Alexandru Bogdan

                                                                  Light-design: Cristian Niculescu

                                                                  Video: Luca Achim

Durata: 1h15’

 „Republica Melania” de Irina Nechit, în regia lui Gelu Colceag, cu Rodica Mandache, este un spectacol de poveste. O întâlnire cu un personaj, cu o lume şi cu sentimente adunate ca într-o bocceluţă brodată cu flori. Spectacolul armonios şi sincer îţi dă sentimentul de intimitate cu un text-metaforă, ale cărui sensuri depăşesc evidenţa extrapolării personajului la ţara de provenienţă. Melania este mai mult decât Republica Moldova. Este o bătrânică simpatică, ambiţioasă, plină de duioşie, muncitoare, nesofisticată, care se gândeşte serios la sfaturi utile, aşteaptă cu răbdare oaspeţi, îşi plânge dorul de copiii plecaţi departe şi de soţul plecat la cele veşnice, Timofte, pe care îl ia drept martor la singurătatea ei; o femeie care nu se vrea a fi specială, o femeie care a trăit cum a putut, ca oricare alta, dar care devine specială, pentru că alege să ne spună colţuri de amintiri.

„Republica Melania” este o întâlnire de suflet cu o poveste spusă frumos. Melania este un personaj pe care vrei să îl revizitezi, care îţi aduce bucurie în mod paradoxal, chiar dacă povestea sa nu este tocmai fericită. Dar n-ai ce-i face; ţi-e dragă şi ai tot sta acolo cu ea, în râpă, unde îşi are casa cea albă şi înţesată de cocostârci „prefăcuţi”.

Preț bilet: 40 lei (bilet redus pentru elevi și studenți: 20 lei)
Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Centrului Cultural Reduta și online, pe www.biletebrasov.ro

*biletele cu reducere se pot achiziționa doar de la casa de bilete a Centrului Cultural Reduta.


MIERCURI, 3 OCTOMBRIE 2018, ORA 17:00 (Sala Arlechino)

LANSARE DE CARTE-

Dramaturgul Cornel Teulea și prezentarea celor două cărți de teatru politic:

Capitalul lui Marx se întoarce ca eveniment cuantic și ucide pisica lui Schrodinger, Ed. Eikon, București, 2016 și

Teatru minut, Ed. Școala Ardeleană, Cluj Napoca, 2017

 

 


Miercuri, 3 octombrie 2018, ora 19:00 (la Centrul Cultural Reduta)
TEATRUL ”SICĂ ALEXANDRESCU” BRAȘOV

 ”AVENTURA”

Adaptare după „Somnoroasa aventura” de Teodor Mazilu

Distribuția:Gabriel Costea, Viorica Geantă Chelbea, Claudia Suliman, Marius Cisar, Demis Muraru, George Custură, Relu Sirițeanu, Oana Hui

Regia:Dominic Dembinski

Muzica & Video: Mihaela Constantinescu (TVR)

Decorul si costumele: Rodica Garștea

Direcția de scenă si adaptarea:Dominic Dembinski

Domnul Gherman, un politician impecabil, ireproşabil şi implacabil, serios, e în căutarea echilibrului. Şi cum altfel poate regla balanţa armoniei dacă nu cu imaturitatea,  responsabilitatea şi inocenţa Gabrielei.

Iar cum calea spre fericire nu e niciodată facilă, drumul bărbatului nostru serios către inima tineri trece obligatoriu pe la mătuşa Cleo, mamă iubitoare, intrigantă de profesie şi veşnic direct interesată de confortul propriu.

Rapirea Gabrielei de catre Domnul Gherman pare sa fie unica solutie pentru a-i aduce impreuna pe cei doi. În această aventură „serioasă” îşi găsesc repede locul şi Ogaru, inepuizabilul excroc sentimental fără vârstă şi Manole, iubitul sincer,  mecanicul amator de plimbări în pădurea Băneasa.
Aceasta poveste ,o satira acida a lui Teodor Mazilu ce țintea clasa activiștilor de partid din anii 60 ,este adaptata de regizorul Dominic Dembinski, evenimentelor din Decembrie 1989 cand foștii “aparatnici” vor deveni prin cameleonism noua clasa conducătoare ce va implementa “capitalismul specific “ românesc .

Astfel comedia devine tragica si se termina intr o cheie ce speram sa-l pună pe gânduri pe spectatorul de astazi care si după 28 de ani este încă “victima” favorizata sau nu a noii sale istorii care încă se scrie si rescrie !

Preț bilet: 25 lei (bilet redus pentru elevi și studenți: 10 lei; pensionarii au intrarea liberă)
Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Centrului Cultural Reduta și online, pe www.biletebrasov.ro

*biletele cu reducere se pot achiziționa doar de la casa de bilete a Centrului Cultural Reduta.


Joi, 4 octombrie 2018, ora 17:00 (Sala Arlechino)
SPECTACOL LECTURĂ ”UBU REGE”după Alfred Jarry
Cu:Mihai Bica și Viorica Geantă- Chelbea

Traducerea: Romulus Vulpescu

Adaptarea scenică: Radu Aldulescu

Regia: Alina Hiristea

Durata: 1 h

Pamflet politic si alegorie, spectacolul Ubu Rege exploatează teatralitatea cu tâlcuri profunde  a acestei farse, (precursoare glorioasa a teatrului absurdului)  unde burlescul si grotescul  fertilizează râsul și stimulează gândirea activă, ascuțindu-i tăișul de oțel al lucidității și activând senzorii discernământului. Avertismentul transpare, implicit, topit in abordarea estetică: Tiranii pot aparea simpatici, ludici, dar, la un moment dat, isi arata cruzimea inumana; plăcerea de a distruge, spectaculosul crimei nu va prevala asupra empatiei pe care o vor genera victimele lor. Umorul, în toate gradele sale, de la satiră la bonomie sau sarcasm, vitriolant, pe alocuri, va fi si un mijloc de a deschide ochii tuturor categoriilor de public, în special tinerilor, asupra procedeelor tiranilor din toate timpurile, dar si asupra lipsei de reactie sau a complicitatii victimelor.

Așadar, lumea ca teatru de bâlci - final. Lumea ca spectacol grotesc, ce se distruge cu buna stiința sau din ignoranță, lașitate, pasivitate etc. Dezastrul le are si pe acestea, printre cauze.

Intrarea liberă.


Joi, 4 octombrie 2018, ORA 19:00
TEATRUL ”ANDREI MUREȘANU” SFÂNTU-GHEORGHE

  ”JURNAL DE ROMÂNIA”

Distribuția: Sebastian Marina, Daniel Rizea, Ioana Alexandrina Costea, Ion Fiscuteanu, Elena Popa, Costi Apostol

Regia: Carmen Lidia Vidu

Scenografia: Raluca Alexandrescu

Foto:Vargyasi Levente

Video:Vetró Baji

Videoproiecție:Molnár Csaba

Muzica originală: Luiza Zan, Kónya Ütő Bence

 

Durata: 1 h

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 10 ani

Un joc al dezvăluirilor şi tăinuirilor, fotograme din filmul vieţii celor 6 actori: despre origini, frici şi răbdare; despre limba română şi maghiari, chirii, căutări, evadări și confruntări cu diferenţa; despre meseria istovitoare de actor, spectatori, visuri, rătăciri, iubiri şi răbdare; despre aşteptări, ratări, dezamăgiri, şocuri, confuzii, copii, neputinţă, furie şi răbdare; despre pierderi, câştiguri, revolte şi povestea celor 7 pucişti care au speriat estul teatral; despre fericire, tensiuni, pasiuni, ipocrizii, aroganţe, tatuaje; despre prima premieră şi moartea care bate teatrul; despre locul preferat care e acasă. Despre arta de a răbda. Jurnal de România este spaţiul de dialog pe care artista Carmen Lidia Vidu l-a deschis din nevoia de a-şi cunoaşte generaţia şi, prin ea, România mai puţin turistică şi mai puţin televizată.

Preț bilet: 25 lei (bilet redus pentru elevi și studenți: 10 lei)
Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Centrului Cultural Reduta și online, pe www.biletebrasov.ro

*biletele cu reducere se pot achiziționa doar de la casa de bilete a Centrului Cultural Reduta.


 

Vineri, 5 octombrie 2018, ORA 19:00
TEATRUL NAȚIONAL ”VASILE ALECSANDRI” IAȘI
 ”SECETA ROȘIE”,
după „Cartea foametei” de Larisa Turea

 

Distribuția: Adi Carauleanu, Daniel Busuioc, Puşa Darie, Petronela Grigorescu, Doina Deleanu, Haruna Condurache, Ada Lupu, Andreea Boboc, Doru Aftanasiu, Radu Homiceanu, Andrei Sava, Radu Ghilaș

Scenariul și regia: Petru Hadârcă

Scenografia: Rodica Arghir

Muzică originală: Vali Boghean

Coregrafia: Dumitru Tanmoșan

Durata: 1h30'

 „A muri de foame nu este o figură de stil. A muri prin înfometare, în chinuri infernale este realitatea monstruoasă pe care au trăit-o basarabenii din toamna lui 1946 până în toamna lui 1947. Au fost peste douăsprezece luni de foamete, zile lungi de suferințe și de coșmar, zile  în care oamenii mureau ca muștele - copii, femei, bărbați, bătrâni, pentru că nu mai aveau ce mânca, pentru că regimul sovietic le confiscase toate resursele de hrană.  Această suferință colectivă  aproape că nu este cunoscută de români și nu este asimilată de memoria noastră istorică. Port în mine de mult timp povara datoriei de a aduce acest subiect în scenă. De această dată, am optat pentru un spectacol bazat pe documente, pe  memoriile supraviețuitorilor din acea perioadă adunate și arhivate în Cartea foametei de cercetătoarea și criticul de teatru, Larisa Turea. Este un material tulburător, care de multe ori face să-ți înghețe sângele în vene și care, prin cazurile și ororile descrise, e dificil a fi reprezentat scenic și perceput într-o sală de teatru. La realizarea acestei misiuni i-am avut alături pe scenografa Rodica Arghir, care a configurat detaliile istorice,  coregraful Dumitru Tanmoșan, pentru expresia plastică a corpului uman ruinat de foamete, compozitorul și interpretul Vali Boghean, împătimit de muzica autentică și un virtuoz al improvizației. Țin să-mi exprim recunoștința actorilor, pentru resursele sufletești arse în acest spectacol. Parafrazând o expresie celebră, insist asupra ideii că somnul conștiinței istorice naște monștri politici și suferințe umane irecuperabile, de aceea cred că este necesar să facem periodic aceste exerciții de memorie.” (Petru Hadârcă)

Preț bilet: 40 lei (bilet redus pentru elevi și studenți: 20 lei)
Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Centrului Cultural Reduta și online, pe www.biletebrasov.ro

*biletele cu reducere se pot achiziționa doar de la casa de bilete a Centrului Cultural Reduta.


EVENIMENTE

 

 

Centrul Cultural Reduta și Colegiul Național de Științe “Grigore Antipa”organizează cea de a 7-a edițe a Festivalului Național de Teatru pentru Liceeni Amprente, in perioada 28-31 martie.
Teatrul Excelsior vine la Brașov cu spectacolul “Interzis sub 18 ani”, Centrul Independent Coregrafic LINOTIP cu spectacolul “2 femei contemporane” și “9 piese remixate” cu Alex Ștefănescu Unteatru.
Pe parcursul celor 4 zile de festival, vor avea loc workshop-uri, spectacole de teatru tânăr. Trainerii si membrii juriului ai acestei ediții sunt: Flavia Giurgiu , Iulia Samson, Andreea Șovan, Vlad Pavel și Vladimir Purdel.


Luni, 8 aprilie 2019 la 19:00 - 20:15

 
Premiera : Iubito , îți rămân dator - Brașov
Cea mai amuzanta comedie despre supravietuirea in cuplu!
"Iubito, iti raman dator" este un autentic manual de auto-ajutor ca sa poti face fata provocarilor convietuirii in cuplu 💣👀😳🤪🥰
Info si bilete: www.TeatrulAvangardia.ro/Iubito-Brasov
****
Cu Andrei Duban si Gratiela Duban, in regia lui Ricard Reguant.

Vineri, 5 aprilie 2019 la 18:00 - 22:00

Rock'n Reduta, editia a III-a

Revenim, ca de fiecare data, cu mult drag in sala de spectacole a Centrul Cultural Reduta cu gasca noastra de trupe și cu ceva mai multe noutăți decât obișnuim de obicei.

Vă așteptăm cu drag !

INTRAREA ESTE LIBERĂ


Joi, 4 aprilie 2019 la 19:00 - 21:00
 
Turneul National ”Râzi cu Rusu și Andrei & RUX”
🏙] Centrul Cultural Reduta
[🎟] Biletele se gasesc in reteaua iaBilet
[🎟] Bilete online: http://bit.ly/2MZz9Cw
.
 

Festivalul Concurs de Muzică Populară pentru Tineri Interpreţi ,,Flori în Ţara Bârsei”, Ediţia a XII -a, 23 - 24 martie 2019 .

Centrul Cultural " Reduta " cu sprijinul financiar al Consiliuilui Județean Brașov organizează în perioada 23 - 24 martie 2019 , Festivalul Concurs " Flori în Țara Bârsei " , deschis tinerilor interpreți de muzică populară din întreaga țară , cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani , având ca scop descoperirea și lansarea de noi și valoroase talente interpretative .


- 26 martie, ora 19.00 - Braşov,
Centrul Cultural "Reduta".

Drag de România Mea !

Biletele se găsesc  la casieria Centrului Cultural Reduta .
Informaţii obţineţi la telefonul:
0746.774.204.

Rezervări la numărul de telefon : 0368008100 .


EVENIMENTE

PENTRU COPII


Duminică :17 martie 2019, la 18:00 - 20:00

Magia Copilăriei - Brașov 

Pentru prima dată vine în Brașov, Lorenzo-Cristian cel mai titrat
magician din Romania.
www.lorenzo-cristian.ro

Dacă orașul Brașov are peste 370 de copii (capacitatea maximă a
sălii de spectacol), atunci asigură-te că tu ești printre cei care vor
prinde bilet la CEL MAI MARE SPECTACOL DE MAGIE PENTRU
COPII, DIN ROMÂNIA.


EXPOZIȚII

EXPOZIȚIA Mandale 3D
Perioada 4-21 februarie

Vernisajul expoziției: luni, 4 februarie 2019, ora 18:00.


 

ENTITLED - EXPOZIȚIE DE PICTURĂ

4 apr. între orele 12:00 - 22:00


 
 
 
 
Rina Visual Artist împreună cu Centrul Cultural Reduta, vă invită în perioda 04 martie - 04 aprilie 2018, să vizitați expoziția ENTITLED, prezentată în foaierul Centrului Cultural Reduta, etajul 1.
Expoziția ENTITLED are ca temă, redifinirea poziției feminine în societate, pe o treapta de egalitate

 


TRADIȚII

 

Serviciul Cultură Tradiţională din cadrul Centrului Cultural „Reduta”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov organizează în perioada 23-24 martie 2019, cea de-a XII-a ediţie a Festivalului concurs de muzică populară pentru tineri interpreţi „Flori în Ţara Bârsei”.

Festivalul se va desfăşura pe parcursul a 2 zile: sâmbătă, 23 martie, ora 18:00 – Spectacolul Concurs (intrarea gratuită) şi duminică, 24 martie, ora 13:00 – Gala Laureaţilor (preţ bilet 10 lei).

49 de interpreţi din întreaga ţară vor concura pentru
TROFEUL FESTIVALULUI FLORI ÎN ŢARA BÂRSEI

Festivalul Concurs de Muzică Populară pentru Tineri Interpreţi ,,Flori în Ţara Bârsei”, Ediţia a XII-a, 23-24 martie 2019

Regulamentul festivalului

FIȘĂ DE CONCURS - descarcă aici

 


Contact rapid

Strada Apollonia Hirscher 8
Cod Postal: 500025, Brasov
Mail: centrulcultural_reduta@yahoo.com

Tel: 0268 419 706
Fax: 0268 475 239

Program Casa de bilete:
Luni-Vineri 11:00-13:00 și 15:00-18:00

Newsletter